Beddingebo döms för grovt bokföringsbrott

En man bosatt i Beddingestrand döms för grovt bokföringsbrott, efter att han bokfört osanna kostnadsfakturor under 2015 till 2017.
Beddingestrand • Publicerad 4 oktober 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Stig-Åke Jönsson

Mannen har varit företrädare för ett bolag som har sitt säte på annan ort. Den 27 juli 2017 kontaktade mannens företags revisor Ekobrottsmyndigheten, efter att han misstänkte att det förekom minst fyra kostnadsfakturor från fyra bolag som inte existerade. Det sammanlagda värdet av fakturorna uppgick till 1 100 000 kronor. Samtliga fyra bolag var före 2016 försatta i konkurs.

Den misstänkta mannen har bestritt ansvar för brottslig gärning. Han har under förhör inte velat uppge hur han kom i kontakt med representanter för de fyra bolagen, med rädsla för sin egen säkerhet. Tingsrätten finner åklagarens utredning och bevisning tillräckligt robust, och mannen döms för totalt tre grova bokföringsbrott, ett 2015, ett 2016 och ett 2017.

Någon företagsbot mot företaget utfärdas inte, eftersom företaget är satt i konkurs, och tingsrätten har efter samtal med konkursförvaltaren kommit fram till att konkursen med största sannolikhet kommer att avslutas med ett underskott.

Påföljden för brottet bestäms till villkorlig dom med 140 timmar samhällstjänst. Mannen beläggs också med näringsförbud i tre år.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.