Annons

Beddinge som balsam för själen

En morgonbadare som inte kräver äkta champagne, men som uppskattar tystnad och väljer Söderslätt framför Österlen. Skådespelaren Michael Segerström trivs i sitt sommarhus i Beddinge.
Trelleborg • Publicerad 20 augusti 2011
Foto: Julia Lindemalm
"Jag går ganska mycket, inte av sportmannamässiga skäl precis, men det är skönt att röra på sig när man har suttit och skrivit. Österut kan man gå minst 4-5 kilometer längs havet, det är en fantastisk promenad", säger Michael Segerström, skådespelare och sommargäst i Beddinge.
"Jag går ganska mycket, inte av sportmannamässiga skäl precis, men det är skönt att röra på sig när man har suttit och skrivit. Österut kan man gå minst 4-5 kilometer längs havet, det är en fantastisk promenad", säger Michael Segerström, skådespelare och sommargäst i Beddinge.Foto: Julia Lindemalm
Foto: Julia Lindemalm
Foto: Julia Lindemalm

I en trädgårdsstol som går att gunga lite lätt. Utsikt över knotiga tallar. Mellan dem ett klädstreck med lakan och en skjorta, bakom dem en grusväg, sedan ängsgräs, sanddyner och så havet. Så tillbringar Michael Segerström mer än gärna sina dagar. I Beddinge är det lugnt och tyst, det är det som lockar.

– Jag har varit här varje sommar sedan jag föddes, säger Michael Segerström.

Annons

Hans föräldrar byggde sommarhuset 1945, då hyrde de för ett öre kvadratmetern. Nu har ett gästhus byggts till, vatten och el har dragits in och det går att bo där också på vintern. Den röda stugan med vita knutar ligger i en lummig trädgård full av björkar, buskar och tallar. En vinglig gång av stenplattor leder upp till husknuten. På ett trädgårdsbord ligger en champagnekork.

– Fast den var inte äkta. Jag bjöd mina grannar på middag igår, annars har jag tagit det väldigt lugnt sedan jag kom i söndags, säger Michael Segerström.

I sommar kom han hit sent och det sörjer han. Teaterföreställningar på Gotland har sinkat honom och även om kontraktet innehöll en klausul om att få åka därifrån fem gånger under tre månaders tid hade han velat komma för en längre period tidigare. Sommaren är en tid för återhämtning.

– Det är en lisa för kroppen att vara här. Det är så tyst och det är ännu tystare nu i slutet av sommaren när nästan alla har åkt härifrån, säger han.

Michael Segerström slår sig ner i en trädgårdsstol på husets baksida, där sitter han ofta och tittar ut mot vattnet. Förr var det golfbana på ängen längs havet. Michael Segerström pekar ut tee och green och är ganska nöjd med att den numera är nedlagd. Golfbollar har landat både på bilens bakruta och på huset. I trädgården kunde han plocka ihop två tiolitersspannar när säsongen var slut. Det behöver han inte göra längre, istället fyller Michael Segerström sina dagar med skrivande, promenader, morgonbad och en god pilsner vid havet.

Vad längtar du efter när du är på väg hit?

– Jag sover så jävla bra här. Det är havet, det där tsch, tsch, när vågorna slår in, väldigt rogivande. Jag öppnar balkongdörren på kvällarna.

Varför åker du härifrån?

– Det är när jag är sugen på teater och lite storstadsliv och kompisarna jag har i Stockholm.

Tanken på att flytta dit permanent har slagit honom. När det skulle bli har han ingen aning om, men han vet varför han väljer Beddinge.

– Här är inte så exploaterat som många semesterorter. Det är inte den typen av invasion här som det är på Österlen eller i Visby. Att komma till Simrishamn mitt i sommaren är som att gå på tivoli, det är kiosker överallt. Det finns inte här, det är skönt att slippa, här är mer bonnigt.

Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons