Annons

Bättre vägar på gång i Skegrie by

Nu ska Skegrieborna få bättre lokalgator, gångbanor och belysning. Men samtidigt får fastighetsägarna själva ta över renhållningen av gångbanorna.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2011
Foto: Claes Nyberg

Från 1 december har kommunen tagit över ansvaret för Skegrie byaväg och Skegrie stationsväg från Trafikverket. Bakgrunden är att vägarna i och med motorvägsbygget numera får karaktären av lokalgator.

– Vägarna var i ganska dåligt skick när vi fick ta över dem och Trafikverket har skjutit till en del pengar för att göra i ordning dem, säger Bengt Andersson, projektansvarig på gatuavdelningen.

Annons

Meningarna är att vägarna ska rustas upp genom att få ny asfalt.

– Vi har börjat lägga på ny asfalt, men upptäckte att det fanns ganska många brunnar som vi inte riktigt vet hur de fungerar, säger Bengt Andersson.

Det gör att arbetet med att göra i ordning vägarna inte kan börja förrän våren 2012. Först måste kommunen undersöka hur ledningarna egentligen är konstruerade.

– Arbetet kan börja igen i mars eller april, menar Bengt Andersson.

I samband med att vägarna får ny asfalt kommer kommunen också att göra i ordning gångbanor och belysningen längs vägarna.

En annan förändring för de boende längs byavägen och stationsvägen i Skegrie är att de nu får sköta gångbanorna själva.

I och med att kommunen tar över ansvaret för vägarna från Trafikverket blir det fastighetsägarna som får ansvaret för renhållningen av gångbanorna.

Under arbetets gång kommer det att bli en del störningar i Skegrie, speciellt för dem som bor nära arbetsplatsen. Kommunen kommer dock att försöka utföra så mycket bullrande arbete som möjligt under dagtid.

– Vi ska också titta på den underligt konstruerade korsningen mitt i byn och försöka göra den lite bättre, säger Bengt Andersson. Eftersom gatorna nu blir mer lokalgator kan det bli till exempel refuger där.

Cykelbanan från Trelleborg kan få en förlängning i samband med arbetena.

Annons

– Det finns även utrymme att förlänga cykelbanan inne i byn, säger Bengt Andersson.

En idé som varit uppe till diskussion är att stänga av Skegrie stationsväg mot vägen som går till Västra Värlinge. Syftet vore i så fall att förbättra trafiksituationen i korsningen.

– Men inga beslut i den frågan är fattade ännu, poängterar Bengt Andersson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons