Annons

Bättre resultat på prov ska ge lärare högre lön

Trelleborgs kommun ska ge högre lön till lärare vars elever förbättrar sina resultat på de nationella proven. Alliansen, med Lars Hemzelius (FP) i spetsen, föreslår ett lönesättningssystem som utgår från elevernas prestationer.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2009

Lars Hemzelius, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, anser att lärarnas förmåga att förmedla kunskap har underordnad betydelse vid lönesättningen.

- I dag mäter man andra saker, till exempel hur bra lärarna är på att driva projekt. Arbetsgivaren förutsätter att undervisningen är något som bara fungerar, säger han.

Annons

Det förslag som är ihopsnickrat av Lars Hemzelius och enligt honom förankrat i alliansen innebär att man tar resultaten på nationella prov i årskurs nio och stämmer av med motsvarande resultat i gymnasiet. Om man efter några år ser en tydlig trend för hur läraren påverkar elevernas kunskaper så ska detta slå igenom lönesättningen.

- Det handlar om att belöna dem som utför uppdraget bäst, säger Lars Hemzelius.

Förslaget ska upp på nämndens sammanträde i dag, onsdag, och Hemzelius hoppas att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att utreda ett sådant lönesättningssystem.

De fackliga organisationerna är dock skeptiska. Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundets centralorganisation, har inte hört talas om ett liknande system och menar att det är för snävt.

- Man måste utgå ifrån hela elevens situation och inte enbart titta på provresultat. En elevs utveckling handlar om så mycket annat, säger hon.

Ronnie Johansson, biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund i Trelleborg har liknande synpunkter och säger att man troligen inte kommer att ställa sig bakom det.

- Nationella prov känns som en ganska isolerad företeelse, och jag tycker inte att man ska dra för stora växlar på det i lönesättningen, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons