Annons

Bättre bom kan snart testas i Trelleborg

Möjligheten att testa fler förare snabbare än med alkobommen Albin kan bli verklighet i Trelleborg inom kort.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2014

Trelleborgs hamn står överst på listan över platser där Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) vill testa den typ av alkobom som man tidigare provat i Göteborg.

– Vi har sökt pengar hos Trafikverket och det enda som egentligen krävs är ett avtal med tullen, polisen och kustbevakningen samt ett godkännande från Trelleborgs Hamn AB, säger Arne Widerdal, vd på MHF.

Annons

När han får höra att den befintliga bommen i Trelleborg varit ur funktion i nästan tre månader säger han att det finns en risk att sådan information sprider sig, och att det i sin tur kan leda till fler onyktra förare.

Den nya typen av alkobom har infraröd mätteknik som möjliggör provtagning genom att föraren blåser utandningsluft mot en avkännare. Arne Widerdal tror att det skulle krävas minst fem bommar i Trelleborg för att inte stoppa upp trafiken.

Från hamnens sida har man tidigare sagt att det i nuläget inte finns tillräckligt med plats, men det håller MHF inte med om.

– Till exempel finns möjlighet att bygga om tullens bås. Blir det sedan permanent kan de flyttas efter hamnutbyggnaden, säger Tomas Jonsson, vd för MHF:s testlaboratorium.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons