Annons

Bättre bokslut än väntat

Trelleborgs kommuns bokslut för 2003 blev bättre än väntat. Men utan inkomster från hamnen och de andra taxefinansierade verksamheterna hade det blivit ett ekonomiskt bakslag med ett minus på tolv miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2004

Trots lågkonjunkturen och oväntade utgifter som drabbat den kommunala verksamheten görs ett överskott med 22,5 miljoner kronor. Det är framför allt intäkterna med 34,6 miljoner kronor från hamnen, va, renhållningen och elnätet som bidrar till det goda resultatet. Bara från rederierna och de andra företagen som betalar för att ha rätt att nyttja hamnen fick kommunen in 23 miljoner. Skattehöjningen som gjordes från och med januari 2003 har även bidragit till överskottet. Sammanlagt har skattehöjningen gett 38 miljoner kronor. - Även om det är positivt att vi gör ett bra bokslut måste man samtidigt påminna om att ytterligare besparingar och effektiviseringar är att vänta. Kostnaderna för alla lokaler framför allt inom skolan måste ses över Dessutom finns det mindre marginaler för överdrag för 2004 års budget, säger kommunalrådet Egil Ahl (s). Bortser man från inkomsterna från de taxefinansierade verksamheterna, där hamnen, va, renhållning och elnät ingår, hade bokslutet visat ett minus på drygt 12 miljoner kronor. De båda skolnämnderna går tillsammans back med drygt 11 miljoner kronor. Och därtill har individ- och familjeomsorgsnämnden samt vård- och omsorgsnämnden gjort ett underskott. - Vi kan inte redogöra för exakt vad underskotten beror på. Vi har begärt en analys och närmare förklaring till varför respektive budget har spräckts, säger redovisningschef Agneta Sjölund. I delårsrapporten som presenterades i augusti spåddes ett minus på drygt 12 miljoner kronor. Det som framför allt vände den negativa trenden var att slutavräkningen för 2003 års skatteinträkter blev ett minus 7, 8 miljoner mot väntade 16 miljoner. Dessutom överskreds budgeten med 12 miljoner mot de 19 miljoner som först befarats. Uppgången på börsen avspeglas också i bokslutet eftersom Trelleborgs kommuns finansiella placeringar ökat med tio miljoner kronor. Det vållar bekymmer för den kommunala ekonomin att skatteintäkterna blev nästan 8 miljoner lägre än budgeterat. - Fortsätter det här kan det bli påfrestande framöver, konstaterar kommundirektören Rutger Persson. Sammanlagt gav skatteintäkterna och statsbidragen 1 248 miljoner under 2003, jämfört med 1 166 föregående år. Under det gångna året investerades det för 133 miljoner kronor, där bygget av den nya delen av Bastionskolan och utbyggnaden av Söderslättsgymnasiet på Nygatan finns inräknade. - Det är nämndernas budgetdisciplin som bidragit till resultatet som visas i 2003 års bokslut. Tack vare en förbättrad kostnadsmedvetenhet har vi lyckats uppnå det här, säger oppositionsrådet Lars Christensson (m). Principiellt menar han att det är fel att ta in det kommunalägda hamnbolaget i bokslutet. - Jag tycker det är fel att koppla ihop kommunens ekonomi med hamnens eftersom det i praktiken inte ger några pengar i kommunens kassa, säger han.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons