Annons

Båt kan bli kvar till havs

Den tyska segelbåten som förliste utanför Stavstensudde i måndags ligger fortfarande kvar. Det är helt upp till ägarna om de vill bärga den eller inte.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2012
Segelbåten gick på grund för nästan en vecka sedan, men ligger fortfarande kvar ute på revet.
Segelbåten gick på grund för nästan en vecka sedan, men ligger fortfarande kvar ute på revet.Foto: Tom Wall

Det var i måndags kväll som sjöräddningen fick hjälpa två personer i land efter att deras segelbåt gått på grund vid revet utanför Stavstensudde. Båten gick inte att rädda.

Enligt Lars Blohm på Sjöfartsverket för ingen myndighet någon diskussion med paret om den förlista båten.

Annons

– Det ligger på ägarna. Det är bara att se på den båten som har legat vid Öresundsbron i nästan två år. Men det här är ju en fin båt så den kommer de nog bärga, säger Lars Blohm.

Om båtägarna saknar försäkring är det dock möjligt att det blir en olönsam affär att bärga båten.

– En bärgning kan kosta uppemot 20 000-40 000 kronor. Efter att ha legat på botten i en vecka tror jag inte att det finns något att rädda. Allting kommer vara förstört och trädetaljerna kommer ha svällt så pass mycket att de behöver bytas, säger Klas Jacobson, båtskadereglerare på Länsförsäkringar.

Väljer ägarna att lämna kvar båten på revet kan det bli tal om böter.

– Vi anser att de i så fall gör sig skyldiga till nedskräpning vilket är förbjudet enligt miljöbalken, säger Catarina Östlund på Naturvårdsverket.

Hur höga böterna blir kan hon emellertid inte svara på.

– Det är upp till kommunens miljökontor att gå vidare med ärendet. Det brukar vara att privatpersoner får lämna in en anmälan.

TA har sökt samhällsbyggnadsförvaltningen, som är ansvariga för miljöfrågor, för kommentar utan att lyckas.

Sanna Wahanta
Lisa Kron
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons