Annons

Bäst ta det kyligt när rötmånaden slår till

Betyder rötmånaden något för folk i dag? Både ja och nej. En del tycker att det är en otidesenlig kvarleva från Bondepraktikan, medan andra tar den på fullt allvar.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2008
Kylskåpet - en bra plats att förvara sina matvaror på. Bild: Scanpix
Kylskåpet - en bra plats att förvara sina matvaror på. Bild: ScanpixFoto: 

På tisdagen inleddes rötmånaden, som enligt gamla traditioner började i mitten av juli och varade fram till slutet av augusti.

Frågan om rötmånad enfortfarande har en aktualitet bemöts med vitt skilda svar. - Nej. Rötmånad är inget viktigt för mig. Jag är alltid lika noga med att till exempel sätta in mjölken i kylskåpet när jag inte använder den, svarade Lena Jönsson, när hon fick frågan ute på stan på tisdagen, som var rötmånadens allra första dag.

Annons

Britt-Marie Paulik, som är miljöchef på Trelleborgs kommun, säger att hon tar rötmånaden på allvar:

- Jag låter inte maten stå på bordet för länge. In med den och mjölken i kylen efter måltiden, råder miljöchefen.

Hon hänvisar samtidigt till Livmedelsverkets hemsida, där det ges flera råd och tips om hur man bäst undviker att bli dålig i magen under rötmånaden, som förr i tiden även kallades "sommarsjukan". Miljöchefen fortsätter:

- Bakterierna frodas om livsmedlen inte är tillräckligt kylda, så visst bör man vara försiktig när det är sommar och en varm årstid.

Henrik Tham, vice ordförande för LRF i Skåne, och ersätter ordföranden och Södra Åbybon Åsa Odell under hennes semester, tycker inte att rötmånaden har någon särskild betydelse i dag:

- Jag vet ju precis vad rötmånaden innebär, men rent spontant så tycker jag inte att man tänker så mycket på den i dag. Inte minst med tanke på att livsmedel förvaras mycket bättre i dag, i moderna kylanläggningar, än under det gamla bondesamhällets dagar, säger han.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons