Bäst att spara på skiva

Digitalkameran har för många blivit en självklar följeslagare både i vardagen och på semestern. Men trots att vi tar fler foton än någonsin händer det ofta att bilderna aldrig når längre än till datorn där de dessutom riskerar att försvinna.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2009

TRELLEBORG. Richard Persson driver företaget Mediaborgen i Trelleborg och får då och då frågan om att återskapa förlorade foton. I nio av tio fall lyckas han, men om datorns hårddisk har kraschat totalt går de inte att rädda, menar han.

För att undvika att alla semesterfoton försvinner bör du göra backup på dina bilder.

– Om man inte fotar jättemycket räcker det med att bränna ut bilderna på en vanlig cd-skiva. Den får man sedan göra backup på ungefär en gång om året, säger Richard Persson.

Andra sätt att spara sina bilder är på ett usb-minne eller på en extern hårddisk. Det är dock inte något som Richard Persson rekommenderar till amatörfotografer eftersom en extern hårddisk är för ömtålig.

– Ett usb-minne är bra när man vill flytta material. Om man gör backup på ett sådant ska man lägga ner det i en antistatpåse. Sedan måste man avmagnetisera sig själv genom att ta på ett element eller något innan man plockar upp det nästa gång, säger Richard Persson.

Han berättar att det usb-minnet annars kan lagra statisk elektricitet vilket i sin tur kan leda till stötar som kan slå ut minnets funktion.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.