Det är torsdag eftermiddag när Trelleborgs Allehandas reporter besöker en av loppisbutikerna som drivs av Trelleborgs basket. Vi har tidigare fått tips om att butikens swish går till en privatperson och inte till klubbens konto.
Ett inköp av två glasvaser och en tjuga i swish ger svaret. Telefonnumret går till Thomas Nilsson. Han kallar sig “Basketmannen” och är grundare av Trelleborgs basket och klubbens tidigare ordförande. Sedan han vid förra valet gav sig in i politiken för Kristdemokraternas räkning lämnade han de formella uppdragen i klubben för att inte hamna i en jävssituation. Under den gångna mandatperioden har han suttit som ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Enligt källor till TA, med god insyn i loppisverksamheten, rör det sig om många hundra tusen kronor per år som genom loppisarna landar på Thomas Nilssons privata bankkonto.
– Vi hade kunder som ifrågasatte varför man betalar till Thomas Nilsson. Vi vet inte var de pengarna hamnat, säger en av dem.
Hur ser Skatteverket på att en förening tar emot pengar via en privatpersons swish? Sektionschefen Annelie Holmgren menar att förfarandet visserligen inte behöver vara olagligt, men att det kräver en mycket noggrann redovisning och att upplägget väcker frågor:
– Är det stora belopp? Varför har man inte ett 123-nummer? Om man låter swish gå till ett privat konto, vad händer sedan? Man måste lämna kontoutdrag till föreningen. Eller gör han ens någon redovisning?
Här saknas innehåll
Så ska loppisförsäljningen redovisas
Enligt bokföringslagens bestämmelser så måste man dagligen summera kontantkassan och dokumentera vilka kontantbetalningar som gjorts. När det gäller swishbetalningar så uppstår dokumentation via kontoutdrag från banken och vid överföring från mottagande konto till föreningen. Dessa underlag ska också bokföras.
Källa: Skatteverket
Vi kontaktar Thomas “Basketmannen” Nilsson som förklarar varför pengarna från loppisförsäljningen swishas till hans konto.
– Det är ju något som flutit på bara. Genom tiderna så har vi haft min swish och använt. Det får man lov att ha. Men det är inte bra, jag måste hålla koll. Varje tisdag måste jag nolla mitt konto, säger han och förklarar att han då för över pengar till föreningens konto.
Thomas ”Basketmannen” Nilsson menar att föreningen sparat mycket pengar genom att använda hans privata swish. För en förening kostar varje transaktion medan det är gratis för privatpersoner.
– Varje swish kostar tre kronor plus att man behöver ha ett abonnemang. Vi räknas som ett företag i detta, säger han och förklarar att han räknat ut att det skulle kostat mellan 70 000 och 100 000 kronor per år att ha ett swish kopplat till föreningen.
– Då försvinner hur mycket pengar som helst. 100 000 kronor, vad kan vi inte göra för det? Vi kan göra mycket roligt.
Enligt Skatteverket ska hans kontoutdrag bokföras hos föreningen, men det har enligt kassören, som även han heter Thomas Nilsson, aldrig gjorts.
– Han sätter in pengar. Jag kan inte säga om han sätter in allt eller ej. Det får du ta med honom, säger kassören och hänvisar tillbaka till Thomas ”Basketmannen” Nilsson.
”Jag har noll koll på hur mycket som säljs eller vad som kommer in till klubben.”Elias El-Haddad, ordförande
Föreningens ordförande, Elias El Haddad, menar att han inte ens känner till att loppispengarna swishas till Thomas ”Basketmannen” Nilsson. Och han har aldrig ställt frågor om det hela.
– Jag har noll koll på hur mycket som säljs eller vad som kommer in till klubben. Vi har alltså inget swish-konto? Det känns inte så tryggt, konstaterar han.
Som ett led i att se var pengarna från loppisarna tar vägen begärde vi ut föreningens stadgar, årsmötesprotokoll, revisionsberättelser och resultaträkningar från kommunen. Alla föreningar som ansöker om verksamhetsbidrag måste regelbundet skicka in dessa handlingar.
När vi jämför föreningens inlämnade resultaträkningar för åren 2017 och 2018 är det något som inte stämmer.
Siffrorna är i stort sett identiska. Bland annat har man redovisat inkomst av försäljning på 514 167 kronor båda åren och domararvoden på 111 681 kronor. Det finns dock några få belopp som skiljer sig, det verkar därmed inte vara ett misstag att man skickat in samma underlag två gånger. Vi ställer frågor till kassör Thomas Nilsson om de felaktiga resultaträkningarna.
Varför har ni lämnat in uppgifter med samma belopp för 2017 och 2018 till Trelleborgs kommun?
– Det kan jag inte svara på. Det är inte samma belopp. Det diffar från år till år, säger han.
Men i de handlingar vi har fått från kommunen så är det till stor del samma belopp. Hur kan det komma sig?
– Det är inte samma. Det är inte vad jag har lämnat in.
Men handlingarna är exakt de ni har lämnat till kommunen.
– I så fall har det blivit fel. Då får vi rätta till det. För det är fel, det är inte samma. Det är säkert 2017 som är fel då. För vi hade inte så mycket i inkomst från campingen 2017.
Men 2017 borde ju ha lämnats in före 2018, hur kan den då vara fel?
– Det vet jag inte.
”Så fräckt av dem. Att välja mig utan min närvaro eller mitt medgivande.”Kvinna som uppges vara föreningens revisor.
I jakten på vidare svar om varför föreningen inte kräver noggrannare redovisningar av loppispengarna så kontaktar vi den kvinna som uppges vara vald revisor för år 2018. Hennes namn står undertecknat på den revisionsberättelse som enligt ett protokoll presenteras på ett årsmöte i slutet av 2019. Hon blir förvånad.
– Nej, det stämmer inte. Jag har inte haft med dem att göra på många år. Min son spelade basket och jag ville hjälpa till. Så jag tog på mig att sköta deras bokföring. 2014 var sista året som jag gjorde det, säger hon.
När hon får se namnteckningen på revisionsberättelsen från 2019 konstaterar hon att det inte är hennes handstil.
– Jag skriver inte så, säger hon och visar sitt körkort där hennes namnteckning är helt annorlunda.
Även i samband med årsmötet 2018 är hennes namn undertecknat på en revisionsberättelse. Enligt årsmötesprotokollet för 2021 blir hon dessutom vald på nytt.
– Så fräckt av dem. Att välja mig utan min närvaro eller mitt medgivande. Jag har aldrig varit med på deras möten, säger hon märkbart upprörd.
När vi frågar Thomas “Basketmannen” Nilsson om vem som skrivit den fejkade namnunderskriften bekräftar han att han vet vem kvinnan är men hänvisar till att det är kassör Thomas Nilsson som ska haft kontakt med henne.
Vi kontaktar därför åter kassören Thomas Nilsson, men den här gången väljer han att endast svara ”inga kommentarer”.
Samtidigt uppger även Thomas ”Basketmannen” Nilsson att han inte vill svara på fler frågor från TA.
”Jag har inga kommentarer mer”, skriver han i ett sms på tisdagseftermiddagen.
En stund senare publicerar han ett inlägg på Facebook där han föregriper Trelleborgs Allehandas publicering:
”Denna artikel är inte något trevligt för min eller klubbens del. Fel har begåtts som är mycket svåra förklara.”
Trelleborg baskets loppisbutiker
Föreningen driver sammanlagt tre loppisbutiker, två i Trelleborg samt en i Svedala. Dessutom har föreningen en mindre butik på Hallasvängen där man säljer t-shirts.
Åren 2015 till 2020 drev Trelleborg basket även en ställplats/camping för husbilar och husvagnar vid Västra småbåtshamnen.
Totalt redovisar föreningen, enligt den egna resultaträkningen, en inkomst på drygt 2 miljoner kronor för 2020. Av dessa stod försäljningar för knappt 1,3 miljoner kronor medan andra intäkter var medlemsavgifter, statliga och kommunala bidrag samt sponsring och intäkter från ställplatsen vid Västra småbåtshamnen.