Annons

Barngruppernas storlek ska minskas

Stora grupper i förskolan ska bli mindre. Det löftet ger skolnämndens ordförande Sven Lindkvist (s) efter nämndens senaste sammanträde.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2003

Men kritiken har inte varit nådig bland en del föräldrar. Föräldranätverket förskola i Trelleborg har gått till hårt angrepp mot skolnämnden för att grupperna varit så stora. Nu ska upptagningsområdena för där barnen placeras utvidgas, bedyrar Sven Lindkvist. Under det senaste året har antalet barn per grupp varierat kraftigt: på en del förskolor har det varit upp till 23 barn, medan det funnits 13-14 på andra. Barngruppernas storlek kommer i genomsnitt att öka från drygt 17 barn per grupp till 18. Det beror på att man från och med nyår tar emot 70 nyanmälda barn. Sven Lindkvist vill skapa bättre balans genom att minska de stora barngrupperna. Det vill han göra genom att flytta en del barn till förskolor där det inte är så många i varje grupp. - I möjligaste mån ska föräldrarna få ha sina barn i det egna bostadsområdet. För att kunna genomföra det här krävs att en del får plats i ett angränsande område i stället för i det egna. Men det blir förstås på samma ort, säger Sven Lindkvist. Beskedet om att barngruppernas storlek ska ses över får dock inte Föräldranätverket förskola i Trelleborg att slå sig till ro: - Hoppas att det här kan omsättas i praktiken så att det verkligen genomförs. Positivt att politikerna tar det här problemet på allvar, säger Roger Mattson, som är med i Nätverket. Han menar att Trelleborg behöver göra en uppryckning för att förbättra förskolan i kommunen: - Statistiken från skolverket visar att vi ligger bland de sämsta i landet när det gäller barn per pedagog. Viktigast är att skolnämnden jobbar långsiktigt så att barnen - som är vår framtid - får gå i en fungerande förskola där det inte är alltför stora grupper, säger Roger Mattsson. Utvecklingssamordnare Lars Ullmar betonar att nya förskolor planeras. Fram till 2008 ska man hinna starta några nya verksamheter: - Förskolan ska utvidgas i Skegrie. Det väntas bli färdigt under 2005. Och det blir även fler platser inom förskolan när det byggs en ny skola i Modeshög. Och Granlundaskolan blir förskola när eleverna som går där i dag flyttas till Dr Ljunggrens villa, säger han.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons