Annons

Barnens teater om livet

När Pilens Dramaklubb spelar teater handlar pjäsen om ensamhet, längtan efter kompisar, föräldrar som skiljer sig och funderingar på att inte vara älskad. Om livet, alltså.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2012
När kommer de? De åtta unga skådespelarna spanade efter publiken innan föreställningen började i Bösarps församlingshem. började. Cornelia Möller sprang för att ta sig en titt.
När kommer de? De åtta unga skådespelarna spanade efter publiken innan föreställningen började i Bösarps församlingshem. började. Cornelia Möller sprang för att ta sig en titt.Foto: Claes Nyberg
Emily Stacey och Emilia Rydström kollade manuset en sista gång innan publiken anlände.
Emily Stacey och Emilia Rydström kollade manuset en sista gång innan publiken anlände.Foto: Claes Nyberg
Om föräldrars pinsamheter på Facebook pratade Agnes Tamanivalu-Moritz och Wilma Gartsiö om i föreställningen.
Om föräldrars pinsamheter på Facebook pratade Agnes Tamanivalu-Moritz och Wilma Gartsiö om i föreställningen.Foto: Claes Nyberg

Dramaklubben på Pilens montessoriskola hade sitt första framträdande i Bösarps församlingshem på tisdagskvällen. "Se oss och hör oss" hette föreställningen som var ganska ovanlig, i alla fall med barns mått mätt. Joakim Larsson, pedagog och ledare för dramaklubben, ville göra något annorlunda.

– Vi har haft etik som tema på skolan och när vi startade dramaklubben ville vi spinna vidare på det. Vi ville inte göra den vanliga barnföreställningen där barn spelar för barn. Här spelar barn för vuxna, säger Joakim Larsson.

Annons

Det är därför som föräldrarna är centrala teman i teatern. Föräldrar som inte orkar eller tar sig tid att lyssna. Föräldrar som inte finns där. Föräldrar som är pinsamma på Facebook.

– Det är en känga till vuxenvärlden, och det är fullt medvetet. Syftet är att beröra, säger Joakim Larsson som själv skrivit större delen av föreställningen.

När TA tittar in en stund innan det börjar repar Agnes Tamanivalu-Moritz och Wilma Gartsjö en dialog om Facebook. Wilma Gartsjö beklagar sig över att hennes mamma lägger ut bilder på sina krukväxter på Facebook, något som säkert får några i publiken att dra på smilbanden. Agnes Tamanivalu-Moritz tycker att Wilma borde störa sig lite mindre på sådana triviala saker.

– Det är roligt att få spela en annan karaktär än en själv. Jag har inte spelat teater förr, så det är lite nervöst, sa Wilma Gartsjö som väntade på att mamma, pappa, farmor och farfar skulle dyka upp i publiken.

När klockan närmade sig 19 var det spattigt och nervöst bland de åtta skådespelarna som är mellan sju och tolv år. Joakim Larsson gick igenom några sista förhållningsregler innan barnen ställde sig på scenen.

– Utmaningen är att de ska lyckas. Att de ska känna att de fixar detta. Och det är jag helt övertygad om att de gör, sa Joakim Larsson.

Föreställningen spelas även i dag, onsdag, med start klockan 19.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons