Barnens lek ingen barnlek

Justitieombudsmannen (JO) kräver nu ett yttrande av miljönämnden i Trelleborg om hur ärendet med grannen som anmälde barnens lek som sanitär olägenhet hanterats.
Trelleborg • Publicerad 29 oktober 2002

Vad JO vill ha miljönämndens synpunkt på är att barnens föräldrar fick en skrivelse om vilka åtgärder de tänkte vidta för att förbättra situationen, utan att förhållandena undersökts ordentligt. - Vi kommer att ta upp en diskussion i miljönämnden om ärendet är korrekt handlagt, säger Bertil Svensson (s), miljönämndens ordförande. Enligt Bertil Svensson har miljönämnden som policy att alltid diskutera med människor innan man går ut med skrivelser. - Vi vill ha en dialog med människor, säger Bertil Svensson. I det här fallet kan det ha gått lite fort. Det var efter en artikel om händelsen i Expressen som JO reagerade och började undersöka saken närmare. Efter att ha tagit del av alla skrivelser i ärendet och miljönämndens delegationsbeslut om att ärendet inte skulle drivas vidare skriver nu JO till nämnden och begär ett yttrande om handläggningen av ärendet. I ett beslut i ett annat ärende har JO tagit upp just hur myndigheter ska agera när man vänder sig till enskilda med begäran om åtgärder. Enligt JO förutsätter det att myndigheten genomfört någon form av utredning som visar hur förhållandena är på den aktuella platsen. - Utan en utredning har myndigheten inte underlag för att kunna ta ställning till om det finns anledning att begära att en enskild ska vidta åtgärder, skriver JO i sitt beslut. Bakgrunden till ärendet är att grannarna i somras klagade hos miljökontoret. I brevet menade de att det var fråga om en "sanitär olägenhet" när grannbarnen lekte utomhus.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.