Annons

Barnen på glid mot framtida segrar

Ivriga att komma iväg mot Mångsbodarna, Oxberg och Hökberg radade kommunens sexåringar i går upp sig framför startlinjen till Barnens Vasalopp. Väl ute i spåret varierade stilarna – men alla kom i mål!
Trelleborg • Publicerad 15 december 2004
Klart att jag vill ha en korv! Emma Hjort från Diamanten på Kattebäckskolan får ny enegri. Klasskompisen Jakob Hartmann tittar stolt på sin medalj i bakgrun
Klart att jag vill ha en korv! Emma Hjort från Diamanten på Kattebäckskolan får ny enegri. Klasskompisen Jakob Hartmann tittar stolt på sin medalj i bakgrunFoto: 
Med ett leende på läpparna får Agnes från Centralskolan snökontakt, men eleverna från Barn- och fritidsprogrammet är snabbt på plats och stöttar. BILD: CLAES NYBERG
Med ett leende på läpparna får Agnes från Centralskolan snökontakt, men eleverna från Barn- och fritidsprogrammet är snabbt på plats och stöttar. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

– Det här är stort för eleverna. En verklig bedrift, konstaterade läraren Monica Thell från Centralskolan när hennes elever pustade ut och mumsade på korv och drack blåbärssoppa efter att ha tagit sig runt i spåret.

– Bara detta att få medalj, tillade hon.

Annons

Till Stadsparken anlände barnen i förskoleklasserna i en strid ström. Med pirr i magen och förväntansfulla blickar. Framme vid start pysslades de om av elever från Barn- och fritidsprogrammet som omsorgsfullt hjälpte till att få fötterna på skidorna och vantarna i stavarna. Sedan bar det av!

– Heja heja!

– Kämpa på!

Föräldrar, mor- och farföräldrar stod längs det 40 meter långa spåret och kom med glada tillrop och uppmaningar.

Och skidåkarna kämpade på. Stilarna var lika varierande som antalet deltagare och ibland gick det varken framåt eller bakåt men entusiasmen var stor och åkarna bara log.

– Ojojoj, hojtade en liten kille när han plötsligt insåg att det var en bulle i snön som fick det att killa till i maggropen när marken inte längre var helt platt, men eleverna från Barn- och fritid var snabbt där och fick honom på benen igen.

– Det var bara lite svårt att hålla ordning på armarna och benen samtidigt, förklarade Emelie Hansson från Östra skolan när hon kommit i mål och fått guldmedalj om halsen. Men det gick bra.

Ur högtalarna strömmade Hej mitt vinterland och andra julsånger varvat med Vasaloppskunskap. På plats fanns även Ingvar Carlsson från Malmö som själv åkt 33 lopp, men i går var han i Trelleborg för att göra framkomliga spår med hjälp av sin snöskoter.

– Fräckt, konstaterade barnen när han for runt banan. Tidigare år har OK Kontinent och Skånes skidförbund arrangerat loppet i februari men olika omständigheter har gjort att man flyttat det till december.

– Tyvärr har det inneburit att vi har ungefär hundra färre startande i år, berättade Bo Hansson från OK Kontinent. Lärarna tycker att det krockar med julförberedelserna.

Annons

Monica Thell och hennes kollegor från Centralskolan tyckte att arrangemanget var bättre än någonsin.

– Visst passar det kanske bättre i februari, men det är skönt med ett avbrott i pysslet också, menar de.

179 sexåringar var anmälda till gårdagens lopp, som hölls på snö från en ishall i Malmö. När den siste deltagaren kommit i mål var det dags att frakta snön vidare – till Skanör där nya framtida talanger ska ge sig ut i fäders spår för framtida segrar.

Nilla Andersson

0410-545 33

nilla.andersson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons