Barnbazaaren reade ut allt
Utanför dörrarna till Ängdala skola samlas köer långt före dörrarna öppnas. Stammispubliken är stor, och den vet vad den får: väl sorterade andrahandsprylar för barnfamiljer som vill hålla nere omkostnaderna och återvinna det bättre begagnade.
Bazaaren startades av tio engagerade mammor till små bebisar, som numera hunnit fylla både tio och elva.
– Några av dem hjälper till i fiket nu. Det är lärorikt för dem, berättar Annika Brocknäs, en av fyra grundare som fortfarande är kvar i arrangörsgänget.
Verksamheten har vuxit, och med tiden har mammorna effektiviserat och organiserat varje steg i arbetet som vilket framgångsrikt företag som helst. Bortsett från att vinsten här går till Barncancerfonden. Första bazaaren för tio år sedan genererade 13 500 kronor, men på sistone har det svällt till ett tvådagarsevenemang som ger ungefär 100 000 kronor per helg.
– När vi öppnar för första dagen är det alltid flera hundra i kö. Sedan är det full kommers. Och många kommer tillbaka för att fynda på andra dagen, när vi har halva priset på allt. Det som inte blir sålt sedan hämtas av Sydskånska Ukrainahjälpen, berättar Annika Brocknäs.
Tack vare att familjer som lämnar in färdigprissatta prylar får hälften av förtjänsten, och via ett ganska intrikat system kan välja att få tillbaka prylar som inte blir sålda, hålls kvaliteten på varorna hög menar Annika Brocknäs.
Sammanhållningen i gruppen som driver basaren, med hjälp av ett 40-tal frivilliga, är en del av behållningen. Men inte den största.
– Basaren är ju för en bra sak, och den är bra för miljön, tycker arrangören Annika Ekberg. Det händer att vi ser saker som vill själva sålt för några år sedan komma tillbaka, säljas igen och generera pengar till Barncancerfonden en gång till.
Så varför sluta nu?
– Nu har vi kört 22 basarer, eftersom vi haft en per termin, och det är mycket arbete med administration, scheman och hela apparaten bakom, förklarar Annika Brocknäs. Vi hoppas ju att det finns ett sätt att driva det här vidare i andra former. Men inget är bestämt än.
– Det är tack vare alla familjer som ställt upp och lämnat prylar som vi har lyckats samla så mycket till Barncancerfonden. Det kommer att hjälpa många behövande och dessutom bidra till en bättre miljö, säger Annika Brocknäs tacksamt.