Barn oroligt över åldergräns på lekparker

En tolvårig flicka i Trelleborg kom hem till mamma och var ledsen för att hon inte längre fick leka på lekplatsen i Östervångsparken. Där stod en skylt med texten ”För barn 2–12 år”.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2013
Åldersgränsen 2–12 år på lekplatserna är bara en rekommendation. Även äldre barn är självklart välkomna, enligt kommunen.
Åldersgränsen 2–12 år på lekplatserna är bara en rekommendation. Även äldre barn är självklart välkomna, enligt kommunen.Foto: Tomas Nyberg

– Självklart får hon leka på lekplatsen, säger Anna Lindgren, enhetschef på parkavdelningen i Trelleborg. Åldersgränserna är en rekommendation, framför allt för att man inte ska ta alltför små barn till lekplatsen.

Skyltarna med de rekommenderade åldersgränserna sätts upp när man gör i ordning eller förändrar lekplatser i kommunen.

Den tolvåriga flickan uppfattade dock texten som ett förbud när hon var där med sina småsyskon. Enligt ett brev som mamman skrivit till kommunen var flickan ganska ledsen och undrade över att hennes mindre syskon fick leka där, men inte hon.

I brevet till kommunen frågar mamman om dottern ska stå utanför och titta på medan de yngre syskonen leker.

Inom några dagar har mamman dock fått svar från kommunen, att åldersgränsen bara är en rekommendation och att även den äldre dottern självklart får leka på lekplasten i Östervångsparken.

Mamman menar dock att barnen kanske inte alltid uppfattar det på det sättet, utan kan tro att de inte är välkomna.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.