Annons

Barn och ungdomar i Trelleborg är skuldsatta

Sammanlagt har minderåriga trelleborgare en skuld på cirka 149 000 kronor hos kronofogden. Riksskatteverket ser allvarligt på problemet som är stort över hela landet.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2003

36 barn och ungdomar under 18 år är registrerade för skulder hos kronofogden i Trelleborg. Flera av barnen är dessutom skuldsatta i mer än ett ärende. Antalet fall där barn är inblandade uppgår till över 70 stycken. Detta framgår av statistik från FOK - teamet för förebyggande kommunikation och omvärldskunskap, på kronofogdemyndigheten. Barnens totala skuld handlar om cirka 149 000 kronor. Av dessa ska cirka 91 000 kronor betalas tillbaka till staten. Det handlar om vitt skilda ärenden, såsom felparkering, fordonsskatt, böter, och skulder till brottsofferfonden. De övriga cirka 58 000 kronorna gäller privata ärenden; diverse skulder till företag och enskilda ägare. Eva Palmqvist på kronofogdemyndigheten, tycker att siffrorna är anmärkningsvärda. - Vi har ett team som får titta på vad som döljer sig bakom siffrorna. Det vet vi inte i nuläget, säger hon till Allehanda. Problemet finns över hela landet och på Riksskatteverket (RSV) är man bekymrad över utvecklingen att unga människor skuldsätts. Dessa barn och ungdomar kan få stora problem menar man. Till exmpel blir det så gott som omöjligt att låna pengar och att köpa saker på avbetalning. Likadant kan de få svårigheter att hyra en lägenhet. Att få ett jobb kan också bli svårt eftersom många arbetsgivare drar sig för att anställa personer med betalningsanmärkningar. I region Skåne är i dag cirka 1000 barn satta i skuld. Till staten ska 4,2 miljoner kronor betalas och de enskilda ärendena handlar om 2,6 miljoner kronor. I hela landet finns det nästan 5 700 personer under 18 år i kronofogdens register. De har tillsammans en skuld på 22 miljoner kronor till privata fordringsägare och 16 miljoner till staten, visar Riksskatteverkets (RSV) nya statistik.¶ Betalningsanmärkningar ligger normalt kvar under tre år i kreditupplysningsföretagens register.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons