Annons

Barn i stället för böcker i Alstad

I det gamla biblioteket har nu barn flyttat in. Sedan två veckor är den nya avdelningen på förskolan i Alstad klar. Nu fattas bara en entré.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2005
Förskolelärare och Christina Jönsson förvandlar Erik Åkesson till häxan Pomperipossa.
Förskolelärare och Christina Jönsson förvandlar Erik Åkesson till häxan Pomperipossa.Foto: 
I det stora rummet går det bra för alla barnen att leka. Bild: Claes Nyberg
I det stora rummet går det bra för alla barnen att leka. Bild: Claes NybergFoto: 

När Sara Sjöstrand gör pannkakor häller hon gärna ketchup på.

– Då blir de goda och mörka, säger hon så bestämt som bara en fyra-snart-femåring kan göra.

Annons

Hon lagar pannkakan i det lilla köket som har blivit hennes favoritleksak. Hon är en av 22 barn som har flyttat in i källaren på V Alstad förskola. Här ligger nu den nya avdelningen Körbärsdalen.

I höstas blev det allt trängre på förskolan och barn fick slussas till Anderslöv. Skolförvaltningen fick då idén att renovera källaren. Sedan december har arbetet pågått. Nu har barnen flyttat in, men arbetet pågår fortfarande.

– Vi hittar små detaljer hela tiden som måste åtgärdas. Och så har vi inte en entré ännu, säger Eva Johnsson, förskolelärare.

Nu måste barn och lärare gå i långa korridorer för att komma till förskolan. Men om tre veckor ska en entré har grävts fram. Som bonus har barnen fått en stor jordhög att leka i. Den nya avdelningen är ljus och bra planerad. Det finns ett stort samlingsrum där barnen kan ha gymnastik och leka tillsammans. Sedan finns ytterligare tre andra mindre lekrum där barnen kan få vara i fred.

– Det är väldigt lugnt och tyst här, säger Eva Johnsson.

Det finns också ett arbetsrum som är helt ljudisolerat. Här kommer förskolelärarna bland annat kunna hålla föräldrarsamtal ostört. Personalen har varit delaktig i hela projektet. Därför är de nu nöjda med sin nya arbetsmiljö.

Att förskolan ligger vägg i vägg med Alstadshemmet ser de som en fördel.

– Vi kommer att ha sångstunder tillsammans. Det tror jag både de äldre och barnen tycker om, säger Eva Johnsson.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Alstad
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons