Annons

Barn hjälper barn genom att teckna

Det behövs inte bara faddergalor på tv för att samla in pengar till behövande. Två tjejer från Sundsgymnasiet i Vellinge låter barn hjälpa barn – genom att måla.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2005
Malin Lundqvist Josefine Hägglund har låtit barnen på Ängdalaskolan måla fritt. bild: tomas nyberg
Malin Lundqvist Josefine Hägglund har låtit barnen på Ängdalaskolan måla fritt. bild: tomas nybergFoto: 

Malin Lundqvist och Josefin Hägglund är båda intresserade av konst och av bistånd. De slog ihop sina kloka huvuden inför det obligatoriska projektarbetet i tredje ring. Resultatet blev ett välgörenhetsvernissage på Falsterbo konsthall till förmån för en SOS-Barnby i Bolivia. Konstnärerna är barn i åldrarna sex år till årskurs fyra från Ängdalaskolan i Höllviken.

– Vi vill visa barnen att det är lätt att hjälpa. Man behöver inte just ge pengar. Man kan istället göra saker som väcker uppmärksamhet, säger Malin Lundqvist.

Annons

Vernissaget pågår tre helger på raken med start den 14 januari. Dit kan vem som helst komma och köpa konst eller skänka pengar. På onsdagen besökte tjejerna Ängdalaskolan för att berätta om sitt projekt och leda de unga talangerna i målandet.

Med sig hade de material som ett lokalt företag sponsrat dem med; färglada papper, akrylfärger och vattenfärger.

Snögubbar och regnbågar var det mest populära motivet för sexåringarna.

– Glitterpennorna var det som tog slut först, berättar Josefin Hägglund.

Tjejerna är imponerade över hur bra barnen jobbar.

– Barnen är väldigt entusiastiska. De har kanske sett faddergalor på tv och sen kommer vi och ger dem tillfälle att också hjälpa till, säger Josefin Hägglund.

Och att barnen är medvetna om att de är lyckligt lottade råder det ingen tvekan om när Josefin Hägglund och Malin Lundqvist berättar om barnen i Bolivia.

– Vi pratar inte så mycket siffror, utan om konkreta saker som att många saknar mat och skola, säger Malin Lundqvist.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons