Bärgningen av olycksplanet misslyckades

Bärgningen av det störtade sportplanet utanför Smygehamn misslyckades på fredagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2006

På lördagen görs nya försök att få upp planet från havsbotten.

– Båten är på väg tillbaka, men utan flygplan, säger Peter Widlund, vakthavande befäl på Kustbevakningen i Karlskrona till TA vid 22.20-tiden på fredagen.

Klockan 20.30 lyckades dykare fästa den sista vajern i det nät som man lyckats omsluta en av de största vrakbitarna med. Längre än så kom man inte eftersom det uppstod problem när man skulle koppla ihop vajern med själva lyftanordningen.

Men svårigheterna är inte större än att man räknar med att få upp planet i dag.

– Om vädret tillåter räknar vi med att avsluta operationen i morgon (läs på lördagen), säger Peter Widlund.

Vrakdelarna ligger på havsbotten 27 kilometer söder om Smygehamn. Det man försökt bärga nu är en av de större vrakdelarna.

– Det visade sig att planet var mer sönderslaget än vad man hade sett på bilderna från den obemannade undervattensfarkosten, säger Stefan Christensen på Statens Haverikommission.

När vraket tagits upp kommer polisen att plocka döda kroppar ur planet. Då påbörjas också en långsam färd mot Trelleborgs hamn.

När vrakdelarna anlänt till Trelleborg kommer de att forslas till en hangar på Sturups flygplats.

Strax efter lunch på lördagen beräknas en grupp med utredare och tekniker från Österrike landa på Sturup. De inleder då arbetet med att försöka utröna orsaken till att flygplanet plötsligt störtade på sin färd mellan Österrike och Sturup. Gruppen har fått en hangar på Sturup till sitt förfogande.

Tre personer omkom i olyckan på måndagen. De tillhörde en flygklubb från Borås och flög hem klubbens nya sportplan

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.