Bara en medger brott i kopplerirättegång

Den 57-årige Åstorpsbon erkände koppleri men nekade till människohandel när rättegången i den skånska kopplerihärvan inleddes på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2005

– Jag anser inte att beviskraven för människohandel är uppfyllda, sade hans advokat Lars Kruse till TT under en paus i förhandlingarna vid Helsingborgs tingsrätt.

Den 57-årige huvudmannen medgav också att han misshandlat en av kvinnorna, men förnekade övriga åtalade brott. Totalt läste vice chefsåklagare Ingela Klinteberg upp åtalspunkter mot fem misstänkta män. Därefter beslutade rätten, på åklagarens begäran, att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar.

– Det handlar om så pass personliga förhållanden som kommer att framkomma att det kan skada målsägaren och vittnena annars, sade Klinteberg.

En av kvinnornas juridiska ombud, Helene Ek Sederholm, var kritisk till beslutet om sekretess.

– Det är beklagligt att allmänheten därmed inte kommer att ges en bild av det affärsmässiga i den här verksamheten, sade hon till TT.

Sammanlagt har fyra unga kvinnor, mellan 17 och 20 år, varit offer i bordellhärvan och tvingats till systematisk prostitution. Ingen av dem fanns dock i rättssalen på tisdagen. Men enligt deras målsägarbiträden kommer tre av dem att dyka upp i ett senare skede av rättegångsförhandlingarna för att vittna, medan den fjärde är försvunnen.

– Det är okänt var hon är men inget tyder på att hon är hotad på något sätt. Självklart hade det varit bättre om hon hade kunnat höras under rättegången, säger målsägarbiträdet Helene Ek Sederholm till TT.

Den 58-årige Staffanstorpsbo som åtalas för grovt koppleri efter att ha upplåtit sin bostad åt de fyra unga kvinnorna, hävdar att han inte visste att det pågick någon prostitution i bostaden.

– Det enda min klient tillstår är att han är en stor sexköpare, säger hans försvarare Bo Gülich.

Ytterligare fem män åtalades på måndagen för att ha köpt sex av en eller flera av de inblandade kvinnorna. Samtliga nekar till brott.

Den 17-åriga rumänska flicka som är målsägare i åtalet om människohandel är omhändertagen enligt lagen om vård av unga. (TT)

Esbjörn Sandin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.