Annons

Bankanställd åtalas för miljonsvindel

Tjänstemannen på Sparbanken syd har erkänt brott och åtalas nu för att under åtta års tid ha svindlat bort närmare tre miljoner kronor från bankens konton till sina egna.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2009

SÖDERSLÄTT. Det var i augusti 2007 som bankens medarbetare hittade några konstiga transaktioner i bankens huvudbok.

– Då började vi gräva och fattade omedelbart misstanke om att vi behövde rota mer detta. Det tog mindre än ett dygn innan vi konfronterade vår medarbetare med det här och medarbetaren fick sluta sin anställning omedelbart, berättar Staffan Olander, vd för Sparbanken syd.

Annons

Under nästan åtta års tid hade tjänstemannen, utan att bli upptäckt, kunnat föra över pengar till sina egna plusgirokonton. Tjänstemannen, som erkänner brottet, åtalas nu för inte mindre än 73 överföringar på totalt 2,95 miljoner kronor. Den första skedde 29 juli 1999, då var summan drygt 10 000 kronor. Sedan har beloppen varierat i storlek, som mest har tjänstemannen överfört drygt 128 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Hur har den här personen kunnat fortsätta med förskingringen under så lång tid utan att bli upptäckt?

– Ja, i alla verksamheter finns det risker, i byggbranschen kan man stjäla byggmaterial till exempel. En förslagen medarbetare kan göra sådant här och det måste man säga att den här medarbetaren har varit väldigt förslagen, säger Staffan Olander och tillägger att tjänstemannen hade arbetat i Sparbanken syd i 28 år och hade stort förtroendekapital.

Har ni förändrat någonting i ert arbetssätt för att det här inte ska hända igen?

– Vi har gjort om väldigt lite, för den revision som vi satte in visade att banken hade en väldigt bra kontrollstruktur. Det går inte att ha en nollnivå vad gäller risker.

Det är bankens egna konton som dammsugits och inte kundernas konton, säger Staffan Olander. Sparbanken syd har i efterhand inte fått tillbaka ett öre av de försnillade miljonerna, men så fort domen kommer ska de begära ersättning från försäkringsbolag, säger Staffan Olander.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons