Annons

Balett – en traditionsbunden dans

På 1960-talet var Trelleborg en av landets första musikskolor som fick balett på schemat. Nu är det ett vanligt ämne och på Kulturskolan i Trelleborg lär sig idag ett 40-tal tjejer att stå i grundpositionerna och göra piruetter.
Trelleborg • Publicerad 25 november 2009

TRELLEBORG. Hanna Gradevik har varit lärare för balettundervisningen i 20 år. Hon började arbeta som lärare i Trelleborg i samband med att hon, 44 år gammal, blev pensionerad från sitt arbete som dansare vid dåvarande Malmö Stadsteater.

Hon menar att baletten ger kroppskontroll, bättre motorik och en bättre hållning. Dessutom krävs en enorm disciplin, koncentration och dedikation. Hanna Gradevik tycker att alla borde dansa balett under några år, även om det är få som lyckas skapa sig en karriär inom dansen.

Annons

– Alla kan inte nå upp till exempelvis Börje Salmings nivå men många håller på med idrott ändå, säger hon.

Samtidigt tycker Hanna Gradevik att högre utbildningar, både när det gäller dans och andra estetiska ämnen, borde vara belagda med inträdesprov.

– Har du inte fysiken på din sida sliter du onödigt mycket på din kropp om du ändå dansar på en så hög nivå, säger hon.

Enligt Hanna Gradevik är balett ett traditionsbundet ämne.

– Har föräldrarna gått och dansat själva så kommer de in med sina barn sedan också. Det finns kvar i familjen.

Lucas Dietrichson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons