Annons

Bagare hotas av höga viten

Smygebagaren hotas av höga viten om inte rutinerna för rengörning och märkning blir bättre. Det beslöt samhällsbyggnadsnämnden på sitt senaste sammanträde.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2012

– Efter att miljöinspektören var här i april har jag anställt en städare och gjort i ordning utrymmen enligt deras påpekanden, säger Jan Ivklint, som driver Smygebagaren.

Enligt beslutet i samhällsbyggnadsnämnden måste Jan Ivklint dels strama upp rutinerna för städningen i bageriet, dels se till att det finns engångshanddukar vid tvättställena, dels måla om taket så att takfärgen ovanför ugnarna inte flagar och dels kontrollera termometrarna så att de visar rätt temperatur.

Annons

Dessutom ska alla förpackade livsmedel som säljs vara märkta så att konsumenterna kan se vad som finns i dem, bland annat med tanke på allergirisken.

Om det inte görs hotar viten på sammanlagt 19 000 kronor för var fjortonde dag som det dröjer. Vitena fördelas på 8 000 kronor om inte rengörningen förbättras, 5 000 kronor om inte de förpackade varorna märks korrekt samt 6 000 kronor om inte taket målas om och andra ytor görs i ordning, termometrarna kollas och engångshanddukar skaffas fram.

– Jag tar det här på allvar och vill ordna det efter de bestämmelser som finns, säger Jan Ivklint.

Att samhällsbyggnadsnämnden hotar med viten beror emellertid på att felen redan påpekats flera gånger utan att något gjorts för att rätta till dem.

Klagomål på rengörningen i bageriet har miljöinspektören fört fram i maj 2008, maj 2009, april 2011 samt nu senast i april i år. Flagnande färg och behovet av termometerkontroll påpekades även för ett år sedan liksom behovet av engångshanddukar vid tvättställen.

Dåvarande miljönämnden beslöt 2008 om att tillfälligt avbryta driften hos Smygebagaren på grund av brister som gjorde att säker mat inte kunde produceras.

Madeleine Gripsten
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons