Annons

Bågar och klotter imponerade

Vackra bågar, pilgrimssignaturer och danska skotthål. På lördagen fick Fru Alstad kyrka finbesök från Nationalmuseum i Köpenhamn.
Trelleborg • Publicerad 9 maj 2011
Martin Jörgensen, medeltidsarkeolog från Nationalmuseum i Köpenhamn, guidade i Fru Alstad kyrka i lördags. Valvbågarna, troligen från 1400-talet, intresserade honom särskilt.
Martin Jörgensen, medeltidsarkeolog från Nationalmuseum i Köpenhamn, guidade i Fru Alstad kyrka i lördags. Valvbågarna, troligen från 1400-talet, intresserade honom särskilt.Foto: Sandra Douglasdotter

Fru Alstad kyrka fylldes på lördagseftermiddagen med en busslast kyrkointresserade köpenhamnsbor. Med som guide var medeltidsarkeologen Martin Jörgensen från Nationalmuseum i Köpenhamn.

– För det första är det väldigt intressant att så stora delar av kyrkan är från 1400-talet och så finns det en hel massa intressanta detaljer att prata om, säger Martin Jörgensen.

Annons

Han berättar bland annat om mittpelaren med sina inristade och målade pilgrimsmärken. Ett minne av de pilgrimer som besökte offerkällan som ligger på ängen nedanför kyrkan. Namnet Fru Alstad härleder han till jungfru Maria, troligen var kyrkan helgad åt henne, och valvbågarna i taket imponerar stort på både guide och besökare.

Ylva Ekstrand från Fru Alstads byalag är också på plats. Hon passar på att upplysa besökarna om de danska kulorna i en gammal trädörrar och om emblemet som Karl den XI satte upp när Sverige återtagit Skåne från Danmark. Detta för att de boende i Fru Alstad skulle veta att de var svenskar nu.

– Men det hade han ingenting för, vi är skåningar här. Varken danskar eller svenskar, säger hon.

Och de danska besökarna uppskattar skämtet: kyrkan fylls av skratt.

Louise Löfgren
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons