Annons

Badvattnet sätts på prov

Testerna av badvatten i Trelleborgs kommun har satt igång. Men några riktigt trevliga badtemperaturer kunde inte provtagare Per-Arne Johansson från miljökontoret redovisa när han hämtade in proverna i går.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2008
Många droppar små gör ett vattentest.
Många droppar små gör ett vattentest.Foto: 
Provtagning Per-Arne Johansson från miljökontoret håvar in en flaska med testvatten vid Smyge havsbad. Bild: Tomas Nyberg
Provtagning Per-Arne Johansson från miljökontoret håvar in en flaska med testvatten vid Smyge havsbad. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Vattentemperaturen ligger på 14- 15 grader, berättar han medan han håvar in vatten i provflaskorna vid Smyge havsbad.

Miljökontoret i Trelleborg har under många år testat kvaliteten på vattnet vid kommunens badstränder. I år har man dock gjort en förändring när det gäller vilka värden man redovisar.

Annons

Tidigare år har man redovisat totalantalet koliforma bakterier, E. coli-bakterier samt intestinala enterokocker (fekala streptokocker).

Alla sorterna är bakterier som naturligt förekommer hos människan. I stort antal kan de antyda att vattnet är förorenat. Från och med i år redovisas inte längre totalantalet koliforma bakterier, De värdena redovisas inte i till exempel Danmark, Frankrike, Holland eller USA. Det har fått till följd att svenska bad fått sämre betyg, trots att de kanske inte alls har sämre vattenkvalitet, då totalantalet säger väldigt lite om den hygieniska kvaliteten på vattnet.

- Provresultaten kommer om några dagar, berättar Per-Arne Johansson. Vattnet såg väldigt klart och fint ut vid Skåre, här vid Smyge havsbad är det lite mer grumligt.

Proverna körs in till labbet i Malmö så snabbt som möjligt för att få rätt resulatat. Årets första prover i förra veckan var alla tjänliga utan anmärkning. I fjor var 64 procent av proverna tjänliga, 26 procent fick anmärkning och 10 procent var otjänliga, om man räknar bort totalantalet från mätningarna.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons