Annons

Badtrubbel ska överbryggas

Stenar och tång i vattnet gör att många Beddingestrandsbor söker sig någon annanstans för ett dopp. Nu tar de strid för en badbrygga.
Trelleborg • Publicerad 23 juli 2008
Stranden ser inbjudande ut, men Ulf Jobacker och Ronny Tunestål tycker inte den duger för dopp. Bild: Tomas Nyberg
Stranden ser inbjudande ut, men Ulf Jobacker och Ronny Tunestål tycker inte den duger för dopp. Bild: Tomas NybergFoto: 
Nej, något dopp blir det inte. Bild: Tomas Nyberg
Nej, något dopp blir det inte. Bild: Tomas NybergFoto: 

Stranden må vara hur idyllisk som helst. Men till vattnet blir det allt färre som söker sig. Orsaken är den steniga bottnen och all tång.

Det anser nystartade Beddingestrands bad- och bryggförening som tar strid för en badbrygga.

Annons

- Som det är nu kommer man inte hit för att bada. Då tar man bilen till Skanör och Falsterbo i stället. Om vi haft en brygga hade man sluppit det, säger Ulf Jobacker, ordförande i föreningen som grundades i mars.

Men tankarna på en badbrygga har funnits betydligt längre än så. Såväl Ulf Jobacker som föreningens kassör, Ronny Tunestål, har successivt sett vattenkvaliteten försämras - och i takt med det har bryggbehovet tilltagit, menar de båda. I år bestämde de sig till slut för att göra någonting åt situationen.

- Med en brygga kan man ta sig en bit ut. Där är det djupare och man slipper gå på bottnen, säger Ronny Tunestål som inte längre badar i Beddingestrand efter mer än 50 somrar i byn. Bryggföreningen kommer i första hand att lobba mot kommunen. Styrelsen anser att tiden är kommen för att även Beddingestrand, i likhet med andra byar, nu får sig en brygga.

- Det här är den enda offentliga badplatsen i kommunen som inte har en brygga, säger Ronny Tunestål.

Att själva skramla pengar till en konstruktion, tycker han inte att de ska behöva.

- Nej, det här är kommunens uppgift att ordna.

Med en badbrygga tror föreningen dessutom att det kan bli lite mer fart på ruljangsen för näringsidkarna. Och om det vill sig riktigt bra kanske någon kan tänka sig att starta verksamhet i nu stängda dansrestaurangen Pärlan på nytt, spekulerar de.

I dagarna skickar föreningen ut information till boende i området.

- Vi hoppas väl på åtminstone hundra medlemmar, säger Ulf Jobacker.

Fritidschef Göran Ling känner till föreningens önskemål men vill inte kommentera huruvida Beddingestrand är i större behov av en brygga än någon annan plats.

Annons

- I vår budget äskar vi medel för att få bygga en brygga till i kommunen nästa år. Men var den ska stå är för tidigt att säga, säger Göran Ling.

Han uppskattar kostnaden för en brygga i Beddingestrand till 200 000 kronor.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons