Badhusvatten hamnade i källare

Vatten från badhuset i Trelleborg har under flera års tid trängt upp i ett grannhus och orsakat stora skador. Kommunal teknik håller nu på att åtgärda felet.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2004

- Varje gång badhuset spolar ut sitt vatten tränger det upp i vår källare, säger fastighetsägaren till Allehanda. I mars 2000 flyttade de nya fastighetsägarna in på JF Hellmansgatan. Kort därefter märkte de att det vid olika tillfällen trängde upp vatten på golvet i källaren. Eftersom ägaren trodde att det rörde sig om problem med dräneringen grävdes hela trädgården upp för att komma till rätta med problemet. Men trots det fortsatte vattnet att tränga upp i källaren och för några veckor sedan var det dags igen. - Vi såg då att vatten sprutade upp ur brunnarna, säger fastighetsägaren. Kommunen kontaktades och kunde konstatera att det rörde sig om vatten från badhuset. Fastighetsägaren fick garantier om att det inte skulle hända fler gånger, i stället skulle en spolbil användas för att undvika fler olyckor. - Det höll en gång. Andra gången trängde det in vatten igen, säger fastighetsägaren som genom sin advokat vid två tillfällen skickat brev och fax till kommunen för att få garantier för att problemet åtgärdas. Det senaste faxet skickades i tisdags och under onsdagen inledde Kommunal teknik arbetet med att åtgärda felet. - När badhuset backspolar sina filter så är det så stora mängder vatten att våra ledningar inte lyckats få undan det, säger Christer Gullstrand, VA-ingenjör på Kommunal teknik. Det rör sig alltså inte om något ledning som spruckit utan Christer Gullstrand tror att utloppet från badhuset varit felvinklat och att vattnet därför pressats upp i avloppsrören och vidare upp i fastighetens källare. Genom att rikta om utloppet hoppas Christer Gullstrand att komma till rätta med problemet, men det kan bli aktuellt med ytterligare ingrepp i gatan. Om systemet är underdimensionerat måste ledningar bytas ut. Vilka skador badhusvattnet åstadkommit på fastigheten är ännu oklart. En fuktexpert har kallats in för att undersöka huset och fastighetsägaren kommer att begära ersättning för skador och för det arbete de själva lagt ner. - Vi ser någon form av förhandlingslösning. Naturligtvis räknar vi med att kommunen återställer ordningen i vårt hus och ersätter oss för de skador de åsamkat oss, säger fastighetsägaren till Allehanda.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.