Annons

Badhuset får nytt konstverk

Badhuset i Trelleborg har fått ett nytt konstverk. En 50 meter hög T-formad skulptur, tänkt att stå i havet utanför Trelleborgs kust, pryder numera ena långväggen vid den nya bassängen. Alltså skissen till mastodontverket.
Trelleborg • Publicerad 28 oktober 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Alexius Huber, Jon Norén och Ingela Jacobsson. BILD: CLAES NYBERG - Detta var min vision till ett verk som skulle stå utanför Trelleborg. Jag hade inte längre någon användning av det här objektet så därför donerade jag det till museet, förklarar konstnären Alexius Huber. Visionen är minst sagt storståtlig. En kilometer utanför hamnen reser sig ett jättelikt T och hälsar färjorna välkomna. Genom båtar eller en brygga kan besökare ta sig ut till konstverket och därifrån få ett nytt perspektiv på Trelleborg. Orealistiskt? Alexius Huber tycker inte det. De tekniska möjligheterna finns. Och även om kostnaden skulle bli stora skulle skulpturen sätta Trelleborg på kartan som en stor konststad. - Det innebär enormt stor reklam. Slår man ut kostnaden på 10, 20 år så får man pengarna tillbaka, säger han. Just havet är en viktig inspirationskälla i hans konstnärskap. - Havet är enormt rogivande. Havet ser aldrig ut på samma sätt. Samma föränderlighet eftersträvar Alexius Huber. Han använder sig av en slipteknik som utvecklats för att ge optiska effekter på olika metallytor. Beroende på betraktarens position förändras konstverket, det lever ett eget liv. - Inget återkommer på samma sätt. allt är föränderligt, det är detta min konst beskriver, förklarar Alexius Huber. Havsskulpturen som numera pryder badhuset föreställer ett T som stiger upp ur vågorna. Det var museichefen Ingela Jacobsson som föreslog placeringen på badhuset. Konstverket, som är gjort i rostfritt stål, klarar av den fuktiga miljöns påfrestningar. - Mycket av vår offentliga konst hänger tyvärr undangömd på förvaltningar och liknande. Här kommer verket allmänheten till godo, säger Ingela Jacobsson.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons