Både vinnare och förlorare i sommarens handel

Även sommarhandeln har påverkats av det dåliga vädret de senaste två månaderna. Det kan TA konstatera efter att ha talat med flera butiksägare i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2004

Bland klädbutikerna i centrala Trelleborg finns det många som tycker att vädret varit ett lyckokast. Turisterna har samlats i city och sökt skydd i butikerna i stället för att åka på utflykt utanför staden. - Det har gått jättebra, försäljningen har ökat kraftigt, säger Jarl Svensson på modebutiken Signum. - Det har varit ovanligt mycket turister här i centrum, fortsätter han. Lite längre bort på gatan arbetar butiksbiträdet Marie-Louise Boltenberg på klädaffären Argus. Hennes erfarenhet av sommarns handel är liknande. - Är det för fint väder kommer inte så många kunder in, säger hon. På Håkanssons skor blev det i början en liten missberäkning gällande sandaler och andra sommarskor. - Men efter midsommar har vi haft utförsäljning och då gick allt åt, säger Lisbeth Bengtsson som arbetar i butiken. Lindexbutiken i Valens köpcentrum har också haft en bra sommar. Vädret spelar roll, vilket inte minst märktes i lördags när solen sken och kunderna var få. - Tidigare har vi haft svårt att sälja våra sommarkläder. Men nu under rean försvinner allt. Folk hamstrar väl inför nästa sommar, säger butikschefen Eva Lethin. På färgbutiken Spektrum har vädret vänt upp och ner på försäljningen. Man säljer lika mycket som vanligt, men av "fel" saker. Den normala försäljningen av utom-husfärg har ersatts av en stor åtgång av inomhusfärg och tapeter. - Totalt sett är det ingen försämring. När det minskar utomhus, ökar det inomhus. Folk håller sig inne och renoverar golv och väggar, säger butiksansvarige Rickard Persson. Utanför Trelleborgs centrum, på matvarubutiken Maxi, har sommaren hittills varit sämre. Den väntade ökningen i juli har än så länge uteblivit. Tvärtemot butikerna i centrum är det färre turister som söker sig ut till stormarknaden. - Framför allt är det färre turister i år och det gäller alla våra kollegor längs hela kusten, säger butikschefen Håkan Alm. Avdelningen med grilltillbehör har blivit hårt drabbad. Flintastekar och korvar har inte haft någon strykande åtgång, inte heller sommarstorsäljare som läsk. - Konstigt nog har försäljningen av just grillar varit ganska bra, säger Håkan Alm. - Men det köper man förstås ofta innan säsongen drar igång.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.