Annons

Både ökning och minskning av hamntrafiken

Allt fler personbilar tar färjan från Trelleborgs hamn. En kraftig ökning sker också för antalet husvagnar och passagerare. Siffrorna för den totala godsmängden och för järnvägstrafiken ser dock något dystrare ut.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2013

17 000 fler personbilar, en ökning med 15,8 procent, tog färjan från Trelleborgs hamn det första halvåret jämfört med samma period i fjor enligt hamnens trafikstatistik. Dessutom ökade antalet husvagnar med 75,6 procent, och antalet passagerare ökade med 3,8 procent, nästan 25 000 personer.

- Det är väl trevligt. Den stora businessen för oss är i och för sig lastbilstrafiken men det är ändå glädjande siffror. Antagligen beror det på att rederierna har lagt ner väldigt mycket på marknadsföringen. Vi brukar se en stor uppgång under sommaren men i år var ökningen större än vanligt. Vi får hoppas det håller i sig, säger Peter Carlsson, ekonomichef i Trelleborgs hamn.

Annons

Siffrorna över den totala godsmängden och för det konventionella godset, så som virke, olja och spannmål, var inte riktigt lika glädjande. Det totala godset minskade med drygt tio procent, eller 604 620 ton och den konventionella godsmängden minskade med 83,5 procent. Men de här minskningarna beror till större delen på den sten, 333 383 ton, som tidigare fraktats hit för utbyggnaden av hamnen.

- Visst vi förlorar i ton men vi fakturerar i enheter. Det är främst vad som är viktigt för oss, säger Peter Carlsson.

Trots att Trelleborgs hamn satsar på att öka järnvägstrafiken minskar godsmängden och antalet vagnar som går på järnväg.

- Vi förlorade en kund, Cargo Net, när de stängde ner i Sverige och lade ner trafiken Oslo-Trelleborg. Det har påverkat en del men trots det har vi inte tappat mer.

Hur pass mycket väger ökningen av personbilar, husvagnar och passagerare upp gentemot det ni tappar på godsenheter?

- Hur det kompenserar har vi inte analyserat men det klart att så kraftiga ökningar hjälper till.

Vad är din övergripande kommentar på den här trafikstatistiken?

- Vi är nöjda som det ser ut just nu. Det är ganska likt förra året och jag tycker siffrorna motsvarar våra förväntningar.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons