Annons

Både filmstjärnor och uppstickare på Falsterbo Horse Show

På ena sidan tar stora hästar små, prydliga steg till skränig 80-tals musik. På den andra hoppar de högt under förväntansfull tystnad. På Falsterbo Horse Shows andra dag var det dags för hästvärldens tonåringar att visa vad de gick för. En tävling där namnet spelar större roll än man tror.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2005

Läktarna var halvfyllda under måndagsförmiddagens Scandinavian Opens första semifinal för 5-åringar. Tävlingen rymmer kanske inte de mest kända ekipagen, utan är till för att låta de unga men lovande hästarna, få prova på en stor tävling. Startlistorna är långa och fyllda med alla möjliga exotiska namn som Cobeydor, Cazino, Bollinger och Ekras Last Edition, blandat med mer handfasta varianter som Kalix, Karamell och Tobias. Endast en handfull klassiker från ungdomens hästböcker är med, som Dark Shadow och Brave Heart.

På en av läktarna vid hoppbanan sitter Anna-Karin Högberg och Mia Näslund från Västerås och håller utkik.

Annons

– Det är kul med de unga hästarna, man känner igen vissa namn och sedan kollar man in hur de hoppar, hur ryggen och tekniken ser ut, mycket beror ju på hur stamtavlan ser ut, säger Anna-Karin Högberg.

De ska också hålla tummarna för en kompis som tävlar med sina tre hästar, Lucy Show, Rainbow och Anja van de Zuuthoeve.

– Ofta är namnet på stuteriet med i hästens namn, sedan brukar man ta med pappans namn på något sätt, ofta genom att använda första bokstaven, förklarar Anna-Karin Högberg.

Till exempel Lucy Show, vars pappa heter Lucky Light.

Anna-Karin Högbergs egen häst, en ettåring, har fått namnet Zlatan, alltså samma namn som en inte alltför okänd, svensk fotbollsspelare.

– Han ser likadan ut i ansiktet som Zlatan, säger Anna-Karin Högberg och skrattar.

Mia Näslunds häst heter James Dean.

– Men det är inte jag som har döpt honom.

Det finns fler filmstjärnenamn. Både en Spike Jones, liksom en pappa vid namn de Niro finns med i startlistan.

De Niros avkomma, som numera är omdöpt från de Nira till Enya, står borta vid stallarna och blir ompysslad. Just för stunden har Enya fått sin lunch, bestående av havre, korn och betfor och därför blir hon lite sur när Allehanda kommer och stör.

Annons

– Vi kom hit redan i fredagskväll, när man åker så långt med hästar som är så pass unga, så behöver de lite extra tid för att vänja sig vid den nya miljön, säger ägaren Anja Åkerlund och sätter fast sin nummerlapp på sadelns vojlock.

Det är ett par timmar kvar till start.

Åsa Meierkord

Falsterbo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons