Annons

Bad kan bli möjligt vid Sjöstaden trots bajsvatten – med hjälp av bryggor

Det är vattnet längst inne vid land som har för höga halter av bajsbakterier. Därmed kan bryggor bli en lösning för att skapa badmöjligheter i den blivande Sjöstaden mellan Trelleborgs golfklubb och Trelleborgs hamn. Det menar en av de konsulter som utrett orsakerna till de höga bakteriehalterna.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2023
Badbryggor kan bli lösningen för bad längs Sjöstaden i Trelleborg.
Badbryggor kan bli lösningen för bad längs Sjöstaden i Trelleborg.Foto: Jenny Isaksson, Tomas Nyberg

Att skapa attraktiva badplatser längs sträckan mellan Trelleborgs golfklubb och Trelleborgs hamn, längs den blivande Sjöstaden, kommer att kräva många, och i vissa fall omfattande, åtgärder.

Det konstaterar Sofia Hjalmarsson, doktor i miljövetenskap med inriktning kemisk oceanografi och en av de konsulter som arbetat med utredningen av badvattenkvaliteten i Västra Trelleborg.

Annons

Men hon tror inte att det kommer att vara helt omöjligt att få bukt med problemen.

– Vi är en bra bit ifrån en inbjudande badstrand nu. Men genom att göra åtgärder för att få en attraktiv strand kan man också få mindre bakterier. Det går inte att utesluta att en strandfodring kan ge en naturligare vattenföring längs kusten och därmed mindre bakterier, säger hon.

En källa till de höga bakteriehalterna är dagvattenavrinningen i området. Och genom att låta det vattnet gå igenom någon form av rening innan det når havet kan man också få ner bakteriehalterna.

– Om man kan samla in det vattnet som kommer från urbana ytor och inte släppa ut det direkt i ån då kan man säkert göra en stor skillnad. Men det handlar om ganska stora åtgärder, konstaterar Sofia Hjalmarsson.

”Vid nästan alla åmynningar i Sverige har man problem. Det kommer alltid finnas en risk att bada nära åmynningen.”
Sofia Hjalmarsson, doktor i miljövetenskap

Men hon tror ändå att området närmast Ståstorpsån kommer bli svårt att få klassat som lämpligt som badplats.

– Vid nästan alla åmynningar i Sverige har man problem. Det kommer alltid finnas en risk att bada nära åmynningen. Jag tror mer på att det kommer att gå att få det bra i den västra delen av bukten genom att öka vattenutbytet, och om man blir av med fåglar. Men de har ju såklart också ett existensberättigande så det kan finnas en viss intressekonflikt.

I rapporten som beskriver utredningen av badvattnet och förslag till åtgärder nämner man även den stenrad som finns en bit ut i havet längs västra infarten som en trolig orsak till de höga bakteriehalterna. Den gör att vattnet blir stillastående och att tång samlas innanför. Därför föreslås att stenraden som ursprungligen fungerar som ett erosionskydd för vägen utreds och ersätts med annat skydd mot erosion. Att samla upp tång, så som man gör på andra badplatser, kan också behövas.

– Stora tångansamlingar är inte inbjudande. Människor ska vilja bada där också. Därför är det viktigt att ta hand om tången så att den inte blir liggande, säger Sofia Hjalmarsson.

I området vid Ståstorpsåns utlopp lägger det sig ofta stora tångsjok.
I området vid Ståstorpsåns utlopp lägger det sig ofta stora tångsjok.Foto: Jenny Isaksson

Mätningar som gjorts en liten bit ut i havet strax söder om Ståstorpsåns utlopp visar att problemen med höga bakteriehalter är störst nära land. Därför menar Sofia Hjalmarsson att badbryggor kan vara en del av lösningen för att kunna erbjuda bad i den framtida Sjöstaden.

– Det finns ett alternativ med bryggor. Det är dessutom ganska grunt i området och vi har haft en referenspunkt en bit ut i havet, och där var det alltid bra vatten.

Här saknas innehåll

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons