Annons

Backsvalorna gillar sin renoverade sandgrop

Backsvalorna har hittat tillbaka till Maglarp. Miljöförvaltningens grävinsatser och det staket som satts upp verkar därmed ha gett effekt.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg

Redan förra veckan såg kommunens Agenda 21-samordnare Maria Adolfsson svalor i sandbranten. Då fanns totalt fem bohål i den nya delen av sandtaget. Nu är det minst 24 bohål.

Trelleborgs Allehanda skrev i mitten av mars om kommunens insatser för att få svalorna att trivas i sandtaget. Orsaken var att inte en enda svala valde att häcka i Maglarp under 2010 trots att de tidigare troget kommit dit varje säsong i 50 år.

Annons

Maria Adolfsson trodde då att svalorna svikit på grund av kombinationen av en svår, kall vår och många besökare i sandtaget. Kommunen förlängde branten och satte upp ett staket som förhindrar att besökare kommer för nära. Och det verkar alltså ha fått önskad effekt.

– Detta är bara början på deras häckning och i slutet av månaden bör det vara massor av liv i området, menar Maria Adolfsson som dock påpekar att det förutsätter att svalorna inte störs och skräms av besökare som inte accepterar staketet.

Området kring sandgropen i Maglarp blev naturreservat i höstas.

Henrietta Johansson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons