Annons

Backafall – ett andra hem för många

Trelleborgs äldsta ungdomsgård, och kanske den mest älskade, är Backafall på Fagerängen. Här är de flesta stammissar och aktiviteterna är alltid många.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2005
På onsdagar är ungdomsgården öppen enbart för ungdomar som tillhör olika kurser eller grupper. Här håller Ahmed Azimi i en DJ-kurs.
På onsdagar är ungdomsgården öppen enbart för ungdomar som tillhör olika kurser eller grupper. Här håller Ahmed Azimi i en DJ-kurs.Foto: 
Abdel Resovic är 12 år och är en flitig Backafallsbesökare. Varje dag kommer han till ungdomsgården för att spela biljard och träffa kompisar. Bild: Claes Nyberg
Abdel Resovic är 12 år och är en flitig Backafallsbesökare. Varje dag kommer han till ungdomsgården för att spela biljard och träffa kompisar. Bild: Claes NybergFoto: 

– Varje år kommer fjärdeklassarna hit. Äntligen får de komma in på ungdomsgården! De flesta har längtat länge, säger fritidsledare Anette Persson.

Hon jobbar på Backafall – en älskad ungdomsgård på Fagerängen. Hit kommer runt 65 ungdomar per dag under skolterminen. De flesta samlas där varje dag.

Annons

– Det är som deras vardagsrum. Det är tur att vi har stängt några timmar på eftermiddagen så att de kan vara hemma också, säger Anette Persson.

Backafall har funnits som ungdomsgård sedan 1970-talet men har växt sedan dess. I dag består den av en långsmal korridor men en mängd små och stora rum i anslutning. Bredvid ungdomsgården finns Backafalls familjecenter. På kvällarna går det bra att låna lokaler och göra ungdomsgården större.

Så har man valt att göra denna onsdagskväll.

– På onsdagar har vi endast öppet för gruppverksamhet. Då blir det lite lugnare, säger Anette Persson.

När Allehanda besöker gården håller en tjejgrupp till inne på familjecentret. Där gör man ansiktsmasker och bakar kakor.

– Många tjejer kommer hit. Men det är ännu fler killar. Många muslimska tjejer får inte gå hit på kvällarna, säger Besjana Krasniqi som just bakat i det ljusa köket.

Bredvid håller några killar på att lära sig DJ-teknik. Lärare är Ahmed Azimi. I dag jobbar han som DJ efter att själv gått kursen han i dag håller i. Det var fem år sedan nu.

– Jag lär ut olika baskunskaper som hur man riggar och sånt. Det svåraste är att veta vilken musik man ska spela. Och så är det naturligtvis viktigt att låtarna går in i varandra, förklarar han.

Runt honom står sex killar och hänger över hans vinylspelare. De har endast gått på kursen några få gånger och har inte riktigt kommit i gång.

I ett rum längre ner i korridoren tar Ferki Berbatovci en paus från sitt biljardspel och äter ur en påse popcorn som han gärna bjuder ur.

Annons

– Jag är här nästan varje dag. Det är en bra ungdomsgård. Jag tycker att den är väldigt öppen och välkomnar olika människor, svenskar, utlänningar, handikappade...

Finns det något du skulle vilja ändra på?

– Det vet jag inte. Folk tjatar ju om allting. Men jag tycker det är bra som det är här, säger han.

Det finns en förslagslåda där besökarna kan komma med sina önskemål.

– Vi har inte öppet under helgen. Det är något som många skulle vilja ändra på. Fanns det bara pengar så skulle vi nog göra det, menar Anette Persson.

Sofia Bergström

0410-545 27

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons