Annons

Babyboom väntas i höst

Det är många som går i väntans tider i Trelleborg. På Gynhälsan har man dubbelt så många inskrivna gravida som förra året och är tvungna att anställa ytterligare en barnmorska inför hösten.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2005

– Förra året hade vi 70 graviditeter sammanlagt under året, nu är vi redan upp i 66 inskrivna och det är fler på gång, säger Lena Meitmann, barnmorska på Gynhälsan. Gynhälsan som är en privat mottagning med vårdavtal, har haft öppet i ungefär fem år och allt tyder på att det här året blir ett rekordår för mottagningens del när det gäller antalet graviditeter.

– I början av graviditeten har man ju inte så många kontroller, men senare blir det ju fler, så till hösten kommer jag inte att klara av att ta hand om alla, därför måste vi anställa en barnmorska till, berättar Lena Meitmann.

Annons

Den nya barnmorskan börjar sin tjänst den 1 september.

Vad babyboomen beror på är svårt att peka på, men Lena Meitmann tycker sig kunna se att det är fler och fler som är födda i början av 80-talet som bestämmer sig för att skaffa barn.

– Sedan vet jag ju inte om det kommer många hit till mig för att de har kompisar som kommer hit, säger Lena Meitmann. Även på mödrahälsovården på Trelleborgs lasarett har man märkt en ökning när det gäller antalet inskrivna gravida.

– Här är ungefär 10 till 20 fler inskrivna än det var i juli förra året, säger Anita Lilliecrantz-Norén, barnmorska.

En förklaring till de ökade antalet graviditeter kan vara den ökade inflyttningen till Trelleborg, tror Anita Lilliecrantz-Norén .

– Men andra kommuner som till exempel Svedala har ännu större ökning när det gäller graviditeter, säger Anita Lilliecrantz-Norén.

Mödravården i Trelleborg har dock ännu inte behövt ta hand om några graviditeter från Svedala.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons