Avtalet klart för Kommunals medlemmar

Trelleborg • Publicerad 15 april 2005

I går blev det klart med ett nytt avtal för Kommunals medlemmar. Kommunal har 2000 kommun-anställda medlemmar i Trelleborg plus ett antal anställda inom landstinget.

– Det känns skönt att avtalet är klart. Det skulle varit klart den 1 april men hade det inte blivit det nu hade det nog dragit ut på tiden till efter sommaren, säger Gunilla Larsson, ordförande i Kommunals sektion 3 i Trelleborg.

Ännu har Gunilla Larsson inte fått veta i detalj vad det nya avtalet innehåller. Den informationen får samtliga sektionsordföranden i Skåne i dag på ett informationsmöte i Lund.

Men klart är att det nya avtalet är tvåårigt, att det gäller från den 1 april i år och att löneökningen för 2005 är i genomsnitt 510 kronor i månaden för en heltidstjänst. 2006 höjs lönen i genomsnitt med 500 kronor.

– Vi hade visserligen begärt 650 kronor i löneökning men det blev ändå så bra att det här känns skönt, säger Gunilla Larsson.

Lönepåslaget motsvarar cirka tre procent per år och den enskilde medlemmen är garanterad en ökning på minst 175 kronor.

– Sen ska man fördela pengar lokalt vid lokala förhandlingar, säger Gunilla Larsson.

För dem som har yrkesförberedande utbildning höjs minimilönen till 15000 kronor i månaden från och med den 1 april 2006. Den ökningen hade Kommunalt velat se redan 2005.

Kommunal lyckades dock inte få med arbetsgivarna på kravet på heltidsjobb till alla som vill.

– Det får vi försöka dra lokalt och förhoppningsvis få igenom, säger Gunilla Larsson.

Enligt Gunilla Larsson omfattar det nya avtalet även en hel del bitar på arbetsmiljöområdet. Vad det innebär blir känt först i dag.

Magnus Aspegren

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.