Annons
Utgifterna för kommunstyrelsens externa representation mer än fördubblades mellan 2008 och 2009. Avtackningen av före detta kommundirektören Rutger Persson och ett dubbelt så dyrt julbord är två av förklaringarna.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2010
Kommunfullmäktiges julbord kostade 66 725 kronor 2008. Förra året kostade julbordet istället 136 085 kronor.
Kommunfullmäktiges julbord kostade 66 725 kronor 2008. Förra året kostade julbordet istället 136 085 kronor.Foto: 

Notan för kommunstyrelsens externa representation slutade på runt 663 000 kronor förra året. Året dessförinnan var motsvarande siffra 288 000 kronor. Förutom kommunfullmäktiges årliga julbord på cirka 136 000 kronor, var Rutger Perssons avtackning en av de enskilt största utgifterna under 2009. Mat och dryck från Idala gård för 195 inbjudna personer gjorde att kalaset kostade nästan 80 000 kronor för skattebetalarna. En helt normal avtackningskostnad enligt kommunen.

– Vi har inte så många avtackningar. Men för en kommundirektör är det här en normal utgift, säger chefsekreterare Aino Friman.

Annons

Och kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M), som var med och fattade beslutet om avtackningen, håller med.

– Det här är en avtackning av kommunens högsta tjänsteman som har haft ett mycket stort ansvar under väldigt många år. Då blir det också många inbjudna. Rutger hade till exempel ett stort kontaktnät med företag och idrottsföreningar, säger Ulf Bingsgård.

En anställd som arbetat i kommunen i 25 år får en minnesgåva för ett värde av tusen kronor medan kommundirektören avtackas för 80 000 kronor av kommunens pengar.

Tycker du detta är rimligt?

– Ja, det tycker jag. Det handlar som sagt om vilken roll man har. Rutger har varit den högsta chefen för 3 500 anställda och har alltid varit tillgänglig. Det är en mycket utsatt position, säger Ulf Bingsgård.

Och någon anledning att se över kommunens policy för representation tycker han inte finns.

– Policyn är kopplad till aktuell skattelagstiftning så det är bara till att följa rekommendationer. Ingen har lyft frågan om att den ska ses över utan den känns rimlig för kommunsektorn, säger Ulf Bingsgård.

En annan anledning till förra årets höga siffra är att kommunfullmäktiges julbord från 2008 råkat hamna bland 2009 års siffror. Men varför förra årets julbord blev dubbelt så dyrt som det 2008 vet inte Ulf Bingsgård.

– Det kan jag faktiskt inte svara på. Jag kan inte dra mig till minnes vad som skulle skilja de två åren åt. Utan att ha tillgång till några papper känns det som att båda åren var lika i sina utfärdande, säger han.

Anna Thulin
Maria Ploberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons