Annons

Avstängda elever namnges på hemsidan

Trelleborgs kommun har på sin hemsida namngivit fyra elever som stängts av från undervisningen. Nu utreder Datainspektionen om kommunen brutit mot personuppgiftslagen (PUL). Samtidigt råder osäkerhet inom kommunen om vilka regler som egentligen gäller.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2009

TRELLEBORG. Kommunen har nu anmälts till Datainspektionen för brott mot personuppgiftslagen och mot personuppgiftsförordningen. Claes Henriksson, ordförande för Trelleborgs skolparti, är den som gjort anmälan till Datainspektionen.

– Det sammanhanget där det står om de här eleverna är ett ganska negativt sammanhang. Och när det är integritetskränkande så får man inte göra så här då bryter det mot PUL, säger han och tillägger att några föräldrar till eleverna reagerat väldigt negativt på att kommunen lagt ut elevernas namn på hemsidan.

Annons

Det var efter ett sammanträde i början på året som namnen och födelsedata lades ut på kommunens hemsida i protokollet efter gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde. Ytterligare två elever som stängts av från skolan finns namngivna i ett protokoll från i juni i år. När TA uppmärksammar Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, på det hela nästan en månad efter att Datainspektionens brev inkommit till kommunen ligger protokollen med namnen fortfarande kvar. Först under den gångna helgen plockas de bort.

– Det är ytterst olämpligt, om inte olagligt, att lägga ut det. Det är allvarligt tycker jag. Även om det är offentliga handlingar så borde man tänkt på det, säger Lars Hemzelius.

Men, tillägger han, eftersom kommunen har en ansvarig utgivare så har den enligt grundlagen och tryckfrihetsförordningen rätt att publicera namnen:

– Systemet med ansvarig utgivare kör över PUL, så den lagen är inte tillämpningsbar i det här fallet. Sen om det är lämpligt eller ej är en annan sak. Det här är en kollision mellan två regelsystem.

Men Ingrid Wall, informatör och ansvarig utgivare för det material som publiceras på kommunens hemsida, är av en annan åsikt: Just protokoll ingår inte i den ansvarige utgivarens ansvar utan lyder under personuppgiftslagen. Men Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg är inte säker på vad som gäller:

– Nej, vi har ju utgivarbevis för vår hemsida och jag har inte glasklart för mig om det är några delar som inte ingår där. Men vi har sagt att även om vi har utgivarbevis så ska vi sträva efter att inte bryta mot PUL och alltså inte publicera kränkande uppgifter så jag har aldrig funderat över det.

Men både Ingrid Wall och Jonas Rosenkvist är överens om att det är olämpligt att publicera namnen, oavsett om kommunen rent juridiskt skulle ha rätt att göra det och därför har elevernas namn tagits bort.

Nu kräver Datainspektionen svar från kommunen om hur de ser på risken att elevernas integritet kränks i och med att deras namn och personnummer publiceras på kommunens webbsida.

– Vi har inte sagt ännu att det är fel. Men i andra ärenden som liknar det här så har vi tyckt att det är kränkande och i strid med personuppgiftslagen att publicera sådana här uppgifter. Man pekar ut en person och sedan kopplar man klandervärda beteenden till den personen, säger Erik Janzon, teamledare på Datainspektionen.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons