Avslut på sju års arbete för klimatet

Efter sju år avslutar Trelleborgs kommun sitt arbete för klimatet inom det statliga programmet Klimp. Sedan 2004 har kommunen fått ungefär 18 miljoner kronor i bidrag.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2011
Utbyggnaden av fjärrvärme i Trelleborg har varit en stor del av klimatarbetet inom Klimp.
Utbyggnaden av fjärrvärme i Trelleborg har varit en stor del av klimatarbetet inom Klimp.Foto: Claes Nyberg, arkiv

Det är Naturvårdsverket som delat ut bidragen till olika former av projekt som syftar till att minska påverkan på klimatet genom utsläpp av växthusgaser. Regeringen har valt att lägga ned klimatinvesteringsprogrammet (Klimp) och kommunens sista delar har nu avslutats.

Det mesta av pengarna som Trelleborgs kommun har fått har gått till utbyggnad av fjärrvärme, till solfångare på Vångavallen och Dalabadet samt till information och folkbildning kring klimatfrågorna.

Ett uppmärksammat informationsprojekt var Klimatvardag, där 13 hushåll i Trelleborg försökte ändra sina vanor för att bli mer klimatsmarta. Ett annat projekt har varit Klimat i dialog, ett nätverk för klimatintresserade trelleborgare.

Däremot blev det inga pengar till projektet biogas på Jordberga, där Naturvårdsverket drog tillbaka bidraget på 37 miljoner kronor eftersom beslutet om att sätta igång projektet drog ut på tiden.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.