Avsked av bloggande polis blir fall för AD

Polisförbundet kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras och att staten ska ge 250 000 kronor i skadestånd till den polis som bloggat raljerande om vardagen inom polisyrket. Igår kom stämningen in till Arbetsdomstolen.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2010

I början av juni beslutade Rikspolisstyrelsen av avskeda polisen, som varit verksam på Söderslätt. Reaktionen kom efter polismannens inlägg på sin blogg. Inlägg som han i efterhand förklarat som påhittade historier. Han skrev bland annat att han och en kollega tryckt sina könsorgan mot inredningen på en polisbil som kvinnliga kollegor skulle sätta sig i. Han uppgav också att han skakat hand med en död man och frågat hur han kunde stå till tjänst.

Juristen som ska föra Polisförbundets talan i Arbetsdomstolen påpekar att polisen inte tidigare fått några anmärkningar emot sig och att han enbart utnyttjat sina grundlagsskyddade rättigheter när han skrivit på bloggen.

Polismannen är sedan i början av maj sjukskriven. I stämningen framgår att han fick en akut krisreaktion när han läste i tidningen om att Skånepolisen ville få honom avskedad. Han hade inte fått den informationen från arbetsgivaren. Det var ett hänsynslöst förfarande av staten som motiverar ett högre skadestånd, skriver juristen.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.