Annons

Avlopp rensas och inventeras

En större inventering och en omfattande rensning av avloppen.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2007

Det är ett par av Vellinge kommuns åtgärder för att förhindra större översvämningar i framtiden.

Förra veckans ihärdiga regn slog hårt mot Vellinge kommun, särskilt Falsterbonäset. 150 fastighetsägare hörde av sig till kommunen och rapporterade om översvämningar i sina fastigheter. I lördags satte sig Vellinges kommunledning ned för att diskutera vad man kan göra för att undvika liknande scenarion i framtiden.

Annons

– Vi kände att vi borde göra något, säger Nils-Ola Roth (m), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och tillika ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Kommunledningen har författat en plan med åtgärder, både på lång och kort sikt. På kort sikt handlar det om att identifiera känsliga områden, se över ledningsnätets kapacitet, bjuda in vägföreningar till diskussion om vem som bär underhållsansvaret för dagvattenledningarna och göra en rejäl rensning av avloppen. På längre sikt tänker kommunen utröna varför det kommer så mycket dagvatten i spillvattensystemet. Vatten som inte alls borde vara där och som gjort att avloppen överbelastats. Spillvattnet har enligt Nils-Ola Roth varit väldigt utspätt.

– Det är märkligt eftersom vi ju har skilda system för vattnet. Ibland händer det att villaägare gör kopplingar från dagvattenledningarna till spillvattenledningarna. Vi måste ta reda på i vilken mån det sker, säger Nils-Ola Roth.

Kommunen ska också identifiera vilka områden som kan vara lämpliga för fördröjning och magasinering av dagvatten och överväga att skaffa flera mobila pumpar.

Kommunledningen har även en idé om att väcka upp vilande dikningsföretag eller starta nya för att rensa åar, bäckar och diken. I dag är det på flera håll oklart vem som har ansvaret för detta, enligt Nils-Ola Roth.

Åtgärdsplanen ska sättas i verket så snart som möjligt och det är tekniska nämnden som kommer att ha huvudansvaret för att den blir verklighet.

– Vi kan inte vänta på nästa nederbörd, vi måste vara förberedda, säger Nils-Ola Roth.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons