Avliden kvinna fick rekordhög vattenräkning

Släktingarna fick en chock när de sålt den avlidna kvinnans hus. Efter att ha gjort en slutavläsning fick de en vattenräkning på 49 252 kronor.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2003

Det motsvarar en årsförbrukning på 2813 kubikmeter vatten. Den normala årsförbrukningen för den 94-åriga kvinnan låg enligt kommunen på 70 kubikmeter. Alltså ska hon det senaste året ha förbrukat upp till 40 gånger mer vatten än vanligt. Nu har släktingarna skrivit till kommunen för att överklaga vattenräkningen. De misstänker att det kan vara läckage eller en trasig vattenmätare som ligger bakom. Redan år 2002 fick kvinnan en hög kvartalsräkning. Den låg på 11 725 kronor och motsvarade över 100 kubikmeter mer än den vanliga förbrukningen. Kvinnan hade en god man som skötte hennes ekonomi, men denne missade den ovanligt höga vattenräkningen. Att kvinnan själv skulle ha kunnat upptäcka ett läckande rör i huset utesluter släktingarna eftersom hon var svårt hörselskadad. Kommunal tekniks VA-handläggare Christer Gullstrand håller med om att räkningen är märklig. - Det låter ju orimligt med en så hög förbrukning. Vi ska självklart kolla upp räkningen och se vad det kan bero på, säger han. Vanligtvis får kommunen in ett par klagomål om året på för höga vattenräkningar. - Det kan handla om att man har haft en vattenläcka och då skriver kunden ibland in och begär att få räkningen reducerad. Det finns också kunder som misstänker att det är fel på vattenmätaren. - Då kan man begära att få den testad. Vi anlitar ett ackrediterat laboratorium som är godkänt av Statens Provningsanstalt. Men det är väldigt sällsynt att det är fel på mätarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.