Avgifter lär skrotas – men beslut dröjer
TRELLEBORG. Frågan återremitterades och avgörs nästa gång kommunfullmäktige samlas. Men i praktiken kommer avgifterna att försvinna.
Den borgerliga alliansen yrkade på att ärendet om avgiftsbelagd skolmat på gymnasiet skulle återremitteras till Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Argumentet var att länsrättens dom om att frågan ska avgöras i kommunfullmäktige fortfarande kan överklagas. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ville klubba frågan i fullmäktige igår. Efter votering blev röstsiffrorna 29-22 för (S) och (SD:s) linje. Men i och med att frågor om återremittering bara kräver en tredjedels majoritet vann alliansens förslag.
I praktiken innebär dock det att skolmatsavgiften försvinner.
– Det är inte realistiskt att tro att det blir någon avgift. Vi får se om vi lägger ner förslaget eller återkommer med ett förslag om en lägre avgift, säger Lars Hemzelius, (FP), ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Omröstningen föregicks av en mycket intensiv debatt. Inte minst på grund av att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hade samma åsikt i frågan.
– Det är ju märkligt att Mona Sahlin har sagt att Socialdemokraterna aldrig någonsin ska samarbeta med Sverigedemokraterna och att man sen ändå gör det i Trelleborg, menade Lars Hemzelius.
Den åsikten delades inte av socialdemokratiska oppositionsrådet Catherine Persson.
– Det ni hör nu är ett mycket lågt exempel på retorik. Vi samarbetar inte med ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna. Däremot har de en vågmästarroll och då uppstår sådana här situationer, ansåg hon.
Åhörarplatserna i Trelleborgssalen på Parken var välfyllda. Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas argument för att skrota avgiften följdes av applåder.
– Det ska inte finnas två olika läger, ett som har råd att betala för lunchen och ett annat som inte har råd, menade Sven Lindkvist (S).
Från Sverigedemokraternas sida ansåg också gruppledaren Per Klarberg att de som redan har betalat räkningen för skolmaten ska kompenseras.
– När pengarna betalas tillbaka ska de också få en ränta, menade han.
Catherine Persson tyckte å sin sida att ett sådant förslag inte var realistiskt.
– Det är ett alldeles för stort arbete att räkna ut vad varje person ska få i kompensation, menade hon.