Annons

Avgift höjs från 100 till 5 000 kronor

Markhyran för småhus på kommunal mark höjs rejält. Avgiften har legat stilla sedan 1950-talet och de tiotal fastigheter det handlar om betalar cirka 100 kronor per år. Nu höjs summan till ungefär 5 000 kronor per år.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2012
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

– Samtidigt har fastighetsägarna chansen att friköpa sina tomter till ett mycket lågt pris, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborg.

De fastigheter i Trelleborg som ligger på kommunal mark och betalar så kallad tomträttsavgäld finns på Granlunda-området.

Annons

Sammanlagt handlar det om elva fastigheter, varav tio har betalat mellan 90 och 110 kronor per år i hyra. Den elfte fastigheten har ett annat avtal och betalar betydligt mer.

Nu har tekniska nämnden beslutat att höja avgiften till ungefär 5 000 kronor per år. Avgiften räknas ut som 30 procent av taxeringsvärdet för marken gånger 3, 5 procents ränta. Den nya avgiften gäller från 1 juni i år.

– Det är en mycket försiktig höjning, säger Martin Nilsson. En marknadsmässig avgift skulle ligga på runt 15 000 kronor.

Tekniska nämnden räknar dock med att de flesta kommer att friköpa sina tomter istället. Det handlar om tomter på mellan 350 och 750 kvadratmeter. Priset per kvadratmeter är 150 kronor. Så det rör sig om tomtpriser på mellan 52 500 och 112 500 kronor.

– Med ett banklån på den summan betalar man mindre i ränta än den nya avgiften till kommunen. Markpriset kommer troligen att höjas rejält framöver, säger Martin Nilsson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons