Annons

Avgift för mat till äldre höjs med 30 procent

Matlådor för dem i eget boende ska kosta 55 kronor. Det menar socialnämnden som nu föreslår kommunfullmäktige att höja avgiften för maten kraftigt.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Sedan Gröningen i Anderslöv började laga mat åt dem som får matdistribution genom kommunens försorg ökade kostnaden för en portion från 42 kronor till 100 kronor. Samtidigt har antalet personer som begärt maten ökat. Detta har medfört att kostnaden för kommunen har blivit allt för hög. Det anser socialnämndens ledamöter som nu föreslår att avgiften för matlådorna ska höjas med 30 procent.

– Allmänheten kan nog tycka att det är okej. 55 kronor är inte dyrt för en portion. Det är rimligt. Dessutom har vi fört in det i förbehållsloppet för dem som har både hemtjänst och matdistribution. Det innebär en lättnad för dem med låga inkomster, säger Marianne Ohrlander (M), ordförande i socialnämnden.

Annons

Ett förbehållsbelopp innebär att de som har bistånd genom kommunen, som till exempel hemtjänst, har en fastställd summa som de ska ha över varje månad efter att vissa utgifter är betalda. Effekten blir att avgiften för hemtjänst blir sänkt för dem med allra lägst inkomster.

Efter att avgiften för matdistributionen höjs räknar socialnämnden med att få betala cirka två miljoner kronor om året mer än tidigare då matlådorna köptes in från matfabriken i Sala.

– Vi får ta på oss att det har blivit så här och därför kan vi inte heller höja så mycket som vi kanske hade önskat, säger Marianne Ohrlander

Hon påpekar också att förr, innan man gjorde upphandlingen som resulterade i avtalet med matfabriken i Sala, kostade maten ungefär lika mycket som i dag.

– Innan Salamaten betalade vi över 100 kronor per portion. Då var det leverans varje dag eftersom det var varm mat. Men man pratade inte så mycket om vad det kostade då. Det har generellt blivit en sådan trend att man pratar om vad allting kostar nuförtiden.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons