Annons

Avgift blir fall för miljööverdomstol

Ska butiksägaren betala miljösanktionsavgift på 20000 för att ha sålt utländska läskflaskor eller inte? Det är frågan som nu kommer att avgöras av miljööverdomstolen.
Trelleborg • Publicerad 13 mars 2007

TA rapporterade i förra veckan att butiksägaren slipper betala den miljösanktionsavgift som miljönämnden i Trelleborg beslutade om.

Butiksägaren hade 11000 läskflaskor utan pant till försäljning när miljöförvaltningen gjorde en kontroll. När butiksägaren ålades att betala 20000 kronor i avgift överklagade han till miljödomstolen som i sitt beslut kom fram till en annan slutsats än kommunens miljönämnd. Eftersom en lag gällde när domstolen prövade ärendet och en annan när miljönämnden fattade sitt beslut fanns det enligt miljödomstolen inget lagstöd för att ta ut en miljösanktionsavgift.

Annons

Men Trelleborgs kommun går nu vidare med ärendet och överklagar till miljööverdomstolen.

– Vårt beslut är helt i överensstämmelse med lagstiftarens intentioner, säger miljöchefen Britt-Marie Paulik.

Britt-Marie Paulik menar att kommunen hanterat ärendet på ett korrekt sätt och att butiksägaren kommer undan på grund av ett förbiseende från lagstiftarens sida.

Miljönämnden anser i sin överklagan att den lagöverträdelse som butiksägaren gjort sig skyldig till förknippas med en sanktionsavgift både i den tidigare och i den nuvarande lagstiftningen. Den nya lagen är enligt nämnden dessutom att anse som en skärpning jämfört med den tidigare och därför är det rimligt att butiksägaren får betala en miljösanktionsavgift.

– Miljödomstolen lutar sig mot förvaltningsrättslig praxis men man kan också titta på motivet till lagstiftningen och det är det nämnden gjort, säger Britt-Marie Paulik.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons