Avenbokarna vid Valen blir kvar

Nej, träden framför Valen får stå kvar och ersätts inte med japanska körbärsträd. Det menar tekniska förvaltningen i sitt svar till Valengallerian.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2013

"Byt ut träden på Algatan mot mindre med glesare bladverk som till exempel japanska körsbärsträd." Det var Valens företagarförening och Valengallerians förslag.

Men Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborgs kommun, tycker inte att det är ett bra förslag. I sitt svar menar han att det finns en rad argument som talar för att låta träden stå kvar.

Det handlar om avenbokar som står på Algatan. Enligt Martin Nilsson är de väl etablerade på platsen och står också en bra bit från fasaden. Placeringen av avenbokarna i Trelleborgs absoluta centrum signalerar att här händer det något. Träden drar till sig blickarna och väcker nyfikenhet.

Träden klipps årligen och kommer inte att bli större. Under vinterhalvåret, när ljuset i skyltfönstren ses bäst, är träden också avlövade, påpekar Martin Nilsson. Att ersätta träden med mindre skulle också innebära stora ingrepp och höga kostnader. Däremot menar han att tekniska förvaltningen ska titta över belysningsstolparnas placering.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.