Annons

Även länsstyrelsen säger nej till ringväg

Förtäta gärna bebyggelsen i centrum. Men både en ringväg och Sjöstaden riskerar att skada riksintressen. Det menar länsstyrelsen i ett yttrande.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2013
Foto: 
Foto: 

Liksom Trafikverketställer sig länsstyrelsen kritisk till planerna på en ringväg. Tanken med den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg är att hamnen ska flyttas österut och en ringväg byggs för genomfartstrafik och trafik till hamnen. Centrum ska förtätas och breda ut sig söderut till Sjöstaden, som planeras att byggas där hamnen ligger idag.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att hamnen fungerar med de vägar och den järnväg som finns idag.

Annons

"Förslaget på ringväg löper genom ett riksintresse för kulturmiljövård och kustzon på högklassig åkermark, inom ett vattenskyddsområde. Dessutom bedömer Länsstyrelsen att en ringväg kan öka biltrafiken", skriver man i pressmeddelandet.

Vidare skriver länsstyrelsen att "hamnen i Trelleborg är viktig för hela Sverige och är utpekad som ett riksintresse, vilket går före intresset om att bygga bostäder med mera i Sjöstaden".

– Länsstyrelsen är positiv till att det byggs fler bostäder och arbetsplatser. Men det är viktigt att det inte byggs nya vägar om de inte behövs och att de bostäder som byggs inte påverkar människors hälsa negativt genom exempelvis buller eller tvingar fram en bilburen livsstil, säger Elisabet Weber, länsarkitekt på Länsstyrelsen Skåne, i pressmeddelandet.

I torsdagens pappers- och e-tidningkan du läsa mer om länsstyrelsens kritik, och även yttrande om översiktsplanen från flera andra instanser.

Louise Löfgren
TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons