Annons

Avancerad hemslöjd på museet

Från när och fjärran kom hemslöjdsintresserade i lördags till Trelleborgs museum. Det som lockade var att lära sig göra flossa.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2005
Garn i olika material och färger behövs när man gör flossa.Foto: 
Det gäller att hålla full koll på alla 14 trådarna.Foto: 
Marianne Jerre, Siv Mörsin och Ingrid Ryberg visar hur man väver med bandgrind.Foto: 
Att lära sig göra flossa kräver full koncentration. Det fick kursdeltagarna på museet erfara i lördags.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

I museets kafé sitter sex kvinnor med ett bälte runt midjan som håller fast snören som sitter fast i det stora träbordet. De väver med bandgrind och ska göra flossa, en fransig eller ullig tygkant som man använder som dekor på olika saker. – Det används som dekor på vantar och muddar. Och om man väver en dyna kan man ha kavelfrans runt om som extra dekor, säger hemslöjdskonsulenten Åsa Stentoft. Det är andra kursen som museet arrangerar kursen. Den första som hölls i samband med utställningen om rya och trenselflossa från trakten, lockade så många intresserade att det ordnades med ytterligare ett kurstillfälle. Deltagarna kommer den här gången från olika håll i Skåne. Trelleborg, Höllviken, Malmö, Ystad ja till och med en kursdeltagare från Höör. – Jag har kommit lång väg för att lära, säger Marianne Jerre från Höör. Det är ingen lätt teknik. Koncentrationen är total och tystnad råder i lokalen när deltagarna försöker komma underfund med tekniken. Då och då ber de hemslöjdskonsulenten Åsa Stentoft om hjälp. – Tycker inte ni att det är svårt? frågar Vreni Renhorn från Trelleborg och får medhåll från sina kurskolleger. Förenklat uttryckt går tekniken ut på att väva ihop garntrådar som sedan klipps upp för att få en luddig yta. Men man ska hålla reda på tolv trådar i varpen, inslagsgarn plus garn till mönstret. Hur någon kommit på hur man gör det här är fullständigt obegripligt för den oinvigde. Men resultatet är fint. – Att göra det praktisk för sig och vackert är drivkraften, säger Åsa Stentoft. Att dekorera med flossa har människor gjort i århundraden. På Trelleborgs museum finns en hel del bevarat. – Det finns välbevarade från 1600-talet men det är säkert äldre än så, säger Åsa Stentoft. Flera av kursdeltagarna har sedan tidigare vävkunskaper med sig i bagaget. Men främst delar de intresset för hemslöjd. – Är man intresserad av gamla hemslöjdstekniker och vill prova på något nytt så är detta alldeles utmärkt, säger Marianne Jerre. Då är inget avstånd för stort och ingen teknik för svår. – Det är att lära sig som är utmaningen. Även om det är knepigt, säger Vreni Renhorn. Magnus Aspegren 0410-545 31 magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons